Ukrajinské síly zasáhly v Černém moři ruský remorkér

„Vasilij Bech byl zasažen v Černém moři při přepravě munice, zbraní a personálu Černomořské flotily,“ sdělily ukrajinské síly. Podle nich byl na palubě raketový systém Tor.

Vasilij Bech byl postaven v astrachaňské loděnici a má výtlak 1605 tun. Černomořská flotila ho používá od roku 2017, upřesnila agentura Unian.

V dubnu byl v Černém moři zničen ruský raketový křižník Moskva, který se svojí asi 500člennou posádkou býval vlajkovou lodí ruské Černomořské flotily. Podle ukrajinské strany se loď potopila poté, co ji zasáhly protilodní střely Neptun. Rusko ale tvrdí, že se plavidlo potopilo na rozbouřeném moři poté, co ho poškodil výbuch munice a požár.

USA upozorňují na možné ruské operace pod cizí vlajkou v Chersonu

Ruské jednotky působící v oblasti jihoukrajinského Chersonu mohou podnikat operace pod falešnou vlajkou, aby zlomily podporu tamního ukrajinského obyvatelstva pro protiofenzivu ukrajinské armády. Ve své poslední zprávě o vývoji ruské invaze na Ukrajinu o tom píše americký Institut pro studium války (ISW). Podle ranního hlášení ukrajinského generálního štábu se ruské jednotky soustřeďují na postup na Slavjansk v Doněcké oblasti a na to, aby plně ovládly Severodoněck v Luhanské oblasti, kam přesouvají další dělostřelectvo.

Ukrajinská armáda informovala, že středeční exploze na tržišti ve vsi Čornobaivka na severním předměstí Chersonu si vyžádala oběti. Jde o místo, kde už dříve ukrajinské jednotky útočily na muniční sklady, které si v této oblasti po jejím ovládnutí vytvořilo Rusko, připomíná ISW. Ukrajinské jižní operační velení uvedlo, že ruští vojáci se snaží zlomit veřejné mínění v Chersonu a obviňovat ukrajinskou armádu z útoků na civilní infrastrukturu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve středu oznámil, že cílem ukrajinských sil je Cherson osvobodit.

V Charkovské oblasti na severovýchodě země se ruské síly snaží udržet kontrolu nad státními hranicemi a brání ukrajinské armádě v přístupu k nim, uvedl ukrajinský generální štáb. ISW konstatoval, že v tomto regionu ani jedna z bojujících stran neovládla žádnou významnější část území.

  USA označily Wagnerovu skupinu za nadnárodní zločineckou organizaci

Velení ukrajinské armády tvrdí, že příslušníci teritoriální obrany a ozbrojených sil v Doněcké oblasti sestřelili ruský vrtulník Mi-35M. V Chersonské oblasti prý nepřítel utrpěl velké lidské ztráty.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com