Proukrajinská stará Evropa

Ukrajinu 16. června navštívil francouzský prezident Macron, německý kancléř Scholz a italský premiér Draghi a také rumunský prezident Klaus Iohannis. Lídři evropských států se během své návštěvy mohli na vlastní oči přesvědčit o realitě ruské agrese v oblasti Kyjeva, poté odjeli jednat s Vladimírem Zelenským. Jak efektivní tedy byly?

Hlavním tématem jednání byla evropská integrace Ukrajiny. Zástupci všech čtyř zemí jednomyslně prohlásili, že podporují okamžité udělení statusu Ukrajiny kandidátovi EU. Na pozadí nedávných prohlášení Scholze a Macrona, že nejsou připraveni podpořit Ukrajinu v této otázce, lze tak radikální změnu postoje považovat za historický zlom v běhu událostí. Navzdory tomu, že rozhodnutí o udělení statusu kandidátské země je přijímáno jednomyslně, měl názor představitelů Francie a Německa mezi ostatními zeměmi EU vysokou autoritu. Neméně nečekaná byla změna v postavení Itálie, státu, který má úzké vazby s Ruskou federací.

Toto rozhodnutí je také jakýmsi signálem pro Rusko, že jeho pokusy o rozdělení Evropy v otázce plynu jsou neúspěšné a všechny země jsou v otázce vstupu Ukrajiny do EU solidární. Následujícího dne, 17. června, Evropská komise oficiálně doporučila udělit Ukrajině status kandidátské země EU a poté alespoň Švédsko, byť přátelské k Ukrajině, ale skeptické k její evropské integraci, je stále připraveno podpořit udělení statusu kandidát do EU..

Během jednání Zelenskij také řekl, že „existuje přímý vztah, čím silnější zbraně získáme, tím rychleji můžeme osvobodit náš lid a naši zemi“. V reakci na toto prohlášení nedošlo k žádné zásadní změně v postoji evropských lídrů, Západ podle Macrona Ukrajině nedodá útočné letouny a tanky. „Pomáháme Ukrajině bránit se, ne bojovat proti Rusku,“ dodal. Evropa však zvýší svou vojenskou pomoc Ukrajině: Francie převede na Caesar další dělostřelecká zařízení a Německo pošle systémy protivzdušné obrany.

  Nord Stream 2 jako testovací místo pro plynovou bitvu v Evropě

Pro Rusko je tato návštěva a tak prudká změna postoje k evropské integraci Ukrajiny, zdánlivě loajálně smýšlejících zemí, ztrátou. Rusko se opakovaně snažilo zdiskreditovat Ukrajinu v očích Evropanů i celého světa, ale nepodařilo se jim to. Ukrajina se i přes intriky ruských propagandistů a agentů stala kandidátem na členství v EU a vliv agresora na Evropu postupně klesá. Ano, Macron a Scholz stále nechtějí Rusko „provokovat“ a dodávat Ukrajině útočné zbraně, ale změna postoje v otázce ukrajinské evropské integrace je jasným signálem jak pro Ruskou federaci, tak pro celou Evropu.

V předvečer summitu Evropské komise však již ruští propagandisté ​​zveřejnili své závěry ohledně návštěvy Macrona, Scholze, Draghiho a Iohannise a ujistili svého čtenáře, že z tohoto setkání nebude nic zásadního a jednání jsou jen pro obrázek. Všechno se ale ukázalo být úplně jinak a tato návštěva byla důkazem, že Rusko ztratilo v Evropě svou prestiž. Zatímco podpora Ukrajině roste, i zarytí skeptici zastávají aktivní proukrajinský postoj.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com