Reuters: Hamás se odmítl vzdát moci výměnou za příměří

Radikální islamistické organizace Hamás a Palestinský islámský džihád se podle agentury Reuters odmítly vzdát moci nad Pásmem Gazy výměnou za trvalé příměří s Izraelem. Návrh jako řešení současné války na Blízkém východě přednesli egyptští vyjednavači, Hamás i jeho spojenci jej však podle dvou zdrojů z egyptských bezpečnostních služeb odmítli.

„Žádná vyjednávání se nemohou konat bez úplného zastavení (izraelské) agrese,“ řekl člen vedení Hamásu Izzat Rišk. „Vedení Hamásu usiluje celou svou mocí o úplné, ne dočasné zastavení agrese a masakrování našich lidí,“ řekl Rišk s odkazem na více než 20.000 Palestinců, kteří podle ministerstva zdravotnictví v Gaze v současném konfliktu přišli o život. Informace tohoto úřadu pod kontrolou Hamásu nelze vzhledem k pokračující válce nezávisle ověřit.

Citované egyptské zdroje uvedly, že egyptská diplomacie s Hamásem a Palestinským islámským džihádem jednala v Káhiře zvlášť. Obě skupiny údajně odmítly nabídnout jakékoliv další ústupky nad rámec „možného propuštění“ dalších rukojmích, které ozbrojenci unesli během krvavého útoku na Izrael 7. října, jenž si vyžádal téměř 1200 životů na izraelské straně a vyvolal současný válečný konflikt.

V Pásmu Gazy podle odhadů zůstává přes 130 rukojmích, část unesených se podařilo osvobodit při týdenním příměří vyjednaném díky zprostředkování Egypta, Kataru a Spojených států, a také výměnou za palestinské ženy a děti vězněné v Izraeli. V izraelských věznicích bylo před válkou asi 5250 Palestinců, toto číslo se však nyní podle Reuters téměř zdvojnásobilo poté, co izraelské bezpečnostní složky začaly po 7. říjnu podnikat razie na okupovaném Západním břehu Jordánu.

Vyhlídky na nová jednání o klidu zbraní a propuštění rukojmích a vězňů jsou značně nejisté vzhledem k relativně nekompromisním postojům obou znepřátelených stran; izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes zopakoval, že cestou k osvobození rukojmích je vyvinout vojenský tlak na Hamás a že boje v Pásmu Gazy „zdaleka nejsou u konce“. Naproti tomu Hamás uvádí, že další rukojmí propustí jen v případě, že Izrael zastaví boje.

  USA a Británii znepokojují zprávy z Mariupolu o údajném chemickém útoku

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com