Cena zlata letos vzrostla nejvíce za tři roky a skončila nad 2000 USD

Cena zlata v letošním roce stoupla o více než 13 procent, nejvíce za poslední tři roky, a končí rok nad úrovní 2000 USD (44.700 Kč) za troyskou unci (31,1 gramu). Cenu nejnověji podpořily naděje, že centrální banka USA (Fed) by mohla snížit úrokové sazby již v březnu, během roku také geopolitické a ekonomické problémy. Další drahé kovy – stříbro, platina a palladium, zaznamenaly pokles. Ztráta palladia byla nejvyšší od roku 2008, uvedla agentura Reuters.

Poslední obchodní den v roce cena zlata nepatrně klesala a pozdě odpoledne se pohybuje pod 2070 USD za troyskou unci. V letošním roce se cena pohybovala od minim v blízkosti 1800 USD za unci po rekordní maximum 2135,4 USD za unci.

„Rok 2023 byl pro zlato velmi kolísavý, protože nečekané krize (bankovní krize v březnu, útok Hamásu na Izrael v říjnu) vyvolaly silný vzestup ceny a vyhnaly zlato na nové rekordy,“ uvedla ekonomka banky Intesa Sanpalolo Daniela Corsiniová. Zlato je považováno za bezpečné útočiště v období nejistoty a vysoké inflace.

Investoři do zlata očekávají rekordně vysoké ceny i v příštím roce. Zlato by mělo podpořit snižování úroků v USA, přetrvávající geopolitická rizika a nákupy centrálních bank.

Cena stříbra letos mírně klesla o 0,6 procenta. Výkonný ředitel firmy Metals Focus Philip Newman však očekává zvyšování ceny, protože podle něj poroste průmyslová poptávka a trh se stříbrem se v dohledné budoucnosti dostane do deficitu.

Cena platiny letos klesla o zhruba sedm procent. Palladium ztratilo 38 procent. Platina i palladium se hojně používají v katalyzátorech aut se spalovacím motorem, platina také k výrobě šperků. Trh s palladiem by podle analytiků měl být příští rok v přebytku a do budoucna se nenachází ve výhodné pozici kvůli přechodu na elektromobily, které tento kov nepotřebují.

  Hnutí ANO chce ve Sněmovně řešit přístup vlády k euru

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com