Kadyrov nabídl USA ukrajinské zajatce výměnou za zrušení sankcí

Vládce autonomního Čečenska na ruském severním Kavkazu Ramzan Kadyrov nabídl Spojeným státům 20 zajatých Ukrajinců výměnou za zrušení sankcí, které USA uvalily na jeho rodinu. Informovala o tom dnes ruská média. Kadyrov podle nich nabídku učinil prostřednictvím bývalého amerického zpravodajského důstojníka Williama Scotta Rittera, který zavítal do čečenské metropole Grozného.

„Máme zajímavou nabídku pro našeho hosta. Máme zajatce, kterých jsme se zmocnili v Doněcku a Luhansku (na východě Ukrajiny). Předám seznam našemu hostu. Pokud zruší sankce uvalené na moji matku a dcery, lidi a koně, kteří se ničím neprovinili, a pokud přidají špetku sankcí proti mně, tak ty osoby předáme,“ prohlásil Kadyrov podle ruské státní agentury RIA Novosti.

V Grozném podle agentury také promítli video zachycující zajatce, jak žádají USA, aby zrušily „absurdní“ sankce proti příbuzným, koním a letadlu čečenského vládce. Kadyrov ujišťoval, že se zajatci se dobře zachází a že jeho příbuzní se nikdy nepletli do politiky.

Před několika dny se do vlasti vrátilo 248 ruských vojáků propuštěných z ukrajinského zajetí výměnou za 230 Ukrajinců a Ukrajinek, vězněných v Rusku. Podle ruského ministerstva obrany výměnu zprostředkovaly Spojené arabské emiráty.

V Grozném Ritter podle Kadyrova navštívil školu speciálních sil a setkal se s předsedou republikového parlamentu.

Ritter, který je nyní známý jako spisovatel a komentátor, v minulosti působil jako zpravodajský důstojník u námořní pěchoty. Byl také zbrojním inspektorem OSN a výrazným kritikem americké politiky v Iráku v éře prezidenta George Bushe mladšího, který dal rozkaz k invazi pod falešnou záminkou hrozby zbraní hromadného ničení. V roce 2011 byl Ritter odsouzen za sexuální delikt po internetové komunikaci s policejní „volavkou“, která se vydávala za nezletilou dívku.

Kadyrova považovaného za spojence ruského prezidenta Vladimira Putina americké úřady daly na černou listinu dávno před vpádem ruských vojsk na Ukrajinu předloni v únoru, protože jej spojují s porušováním lidských práv, a to zejména s únosy, vydíráním, vražděním homosexuálů, vězněním novinářů a aktivistů.

  Trump nominoval do Nejvyššího soudu Coneyovou Barrettovou

Kadyrov loni v květnu na sociální síti zveřejnil příspěvek, ve kterém tvrdil, že se mu podařilo získat zpět koně zabaveného v Česku na základě sankcí Evropské unie, které byly uvaleny již v roce 2014. Podle Kadyrova jeho hřebce ze stáje na Roudnicku ukradli příslušníci ukrajinských tajných služeb, kteří mu ho zpátky prodali za 18.000 dolarů (asi 391.000 korun v tehdejším kurzu) a kteří přitom spolupracovali s českými policisty. Kadyrov hodnotu koně dříve vyčíslil na nejméně deset milionů dolarů (asi 224 milionů korun). Neznámý pachatel podle české policie hnědáka na začátku března ukradl ze stáje v Krabčicích u Roudnice nad Labem na Litoměřicku. Pod sankční režim hřebec spadal od roku 2014 kvůli ruské anexi ukrajinského Krymského poloostrova, a čečenský vůdce tak se zvířetem nemohl nijak nakládat.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com