Rakušan chce zavést povinnost prodejců zbraní hlásit podezřelé obchody

Změnit nynější dobrovolnou možnost prodejců zbraní a střeliva hlásit podezřelé obchody na povinnost by podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) mohla zavést dílčí novela stávajícího zbraňového zákona. Nebylo by nutné čekat na nový zákon, který má kvůli digitalizaci centrálního registru zbraní nabýt účinnosti až počátkem roku 2026. Rakušan to dnes uvedl v diskusi poslanců o změnách zbraňového zákona v reakci na prosincovou střelbu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, kde její student zastřelil 14 lidí a poté i sebe.

Rakušan uvedl, že návrhy reagující na prosincovou tragédii by mohla přinést novela související s novým zbraňovým zákonem, s jehož předložením vládě ministerstvo nyní vyčkává.

Ministr chce také zavést povinné specializované psychologické vyšetření pro nové žadatele o zbrojní oprávnění. Podle Rakušana by „povinné specializované psychologické vyšetření pro prvožadatele o zbrojní oprávnění“ mohla stanovit vláda na základě zmocnění daného zákonem. Platný zákon ani jeho nová podoba tento posudek nevyžadují, nutné je pouze doložení zdravotní způsobilosti žadatele. Praktický lékař, který tento posudek vydává, si pouze může vyžádat také posudek psychologa.

Nový zákon má zkrátit z deseti na pět let lhůtu pro pravidelný přezkum zdravotní způsobilosti držitelů zbraní, případně možnost policie nařídit tuto prohlídku kdykoli, připomněl Rakušan. Ošetřující lékaři mají do budoucna získat přístup do centrálního registru zbraní a ověřovat, zda je jejich pacient držitelem zbrojního průkazu. Lékař, který zjistí, že jeho pacient trpí nemocí, vadou nebo stavem, které omezují jeho zdravotní způsobilost, má mít podle nového předpisu povinnost oznámit tento fakt bez zbytečného odkladu policii.

Zákon by měl dát policii možnost zadržet zbraně jejich držitelům v případě zjištění bezpečnostního rizika. Měl by také rozšířit okruh zbraní podléhajících regulaci například o flobertky, i když opoziční poslanci mají k tomu výhrady. Milena Bačkovská z ministerstva vnitra uvedla, že by kvůli evropské směrnici neměl být zaveden specializovaný režim pro tento typ zbraní, které lze po převrtání hlavně použít jako standardní klasickou střelnou zbraň. Zákon by měl zpřísnit i nakládání s některými součástmi zbraní, mimo jiné s velkokapacitními zásobníky nebo s polotovary zneužitelnými pro nelegální výrobu zbraní.

  Přehledně: Kdy antigenní test platí jen 24 hodin, kdy 3 dny a kdy týden

Nová pravidla by měla platit až od roku 2026 kvůli modernizaci centrálního registru zbraní a jeho propojení s dalšími složkami. Počítá s tím, že papírové zbrojní průkazy či licence by poté nahradila elektronická oprávnění k používání zbraní v centrálním registru zbraní.

Zbrojní průkaz mělo v ČR k loňskému listopadu podle ministerstva vnitra 316.564 lidí, což byl meziroční nárůst o zhruba 2500 lidí. Počet registrovaných zbraní překročil jeden milion. Předloni bylo v Česku 308.990 držitelů zbrojních průkazů, registrovaných zbraní bylo 933.432.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com