Pořádání voleb v dočasně okupovaných území Ukrajiny Ruskem je v rozporu s mezinárodním právem a porušuje ukrajinskou legislativu.

Stanovisko Benátské komise z roku 2019 k nelegitimitě voleb do Státní dumy v dočasně okupovaných území Ukrajiny v roce 2016 ukázalo, že mezinárodní společenství důrazně odsuzuje takové nezákonné a zločinné jednání Ruska. Příští rok se v Rusku uskuteční prezidentské volby s předvídatelným výsledkem: Putinovo znovuzvolení je nevyhnutelné. Kreml plánuje uspořádat volby na dočasně okupovaných územích Ukrajiny a Ukrajinci žijící pod ruskou okupací budou vystaveni nátlaku a represím, které je mají přimět k tomu, aby se voleb zúčastnili.

Za téměř čtvrtstoletí Putinovy faktické vlády se Rusko stalo největším totalitním státem současnosti. V tomto ohledu překonává dokonce i Bělorusko, kde v roce 2020 došlo k dalšímu nezákonnému znovuzvolení Lukašenka, který brutálně potlačil lidové protesty. Od roku 2014 Rusko pořádá nezákonná referenda a volby na dočasně okupovaných územích Ukrajiny – v Autonomní republice Krym a městě Sevastopol, v částech Doněcké a Luhanské oblasti Ukrajiny a v září 2022 se nezákonná referenda konala také v Chersonské a Záporožské oblasti Ukrajiny – tyto akce byly ztělesněním frašky a naprostého porušení práv civilního obyvatelstva žijícího na okupovaných územích.

Během prezidentských voleb v březnu 2024 proto přirozeně dojde k četným porušením. V dočasně okupovaných území Ukrajiny jsou porušována lidská práva, narůstají represe a stupňuje se humanitární krize, která je aktem genocidy ze strany Ruské federace vůči ukrajinskému lidu. Konání prezidentských voleb v dočasně okupovaných území Ukrajiny ohrožuje životy civilistů v důsledku probíhajících bojů a je dalším zločinem spáchaným Ruskem, za který musí být postaveno před soud. Jedním z hlavních Putinových cílů je legitimizovat nezákonnou přítomnost Ruska na Ukrajině: pokud budou okupovaní Ukrajinci nuceni volit Putina, dalším krokem okupantů bude masová mobilizace mužské populace dočasně okupovaných území Ukrajiny do ruské armády a jejich následné nasazení na frontě. To je ohavný zločin, podněcující bratrovražednou válku, protože okupanti budou nutit Ukrajince bojovat proti Ukrajincům.

  „Podvedli jsme český soud“ aneb evropská tolerance. Terorista Franchetti se vrátil na Krym.

Rusko pořádáním nezákonných voleb v dočasně okupovaných území Ukrajiny porušuje Pařížskou chartu OSN, svrchovanost a územní celistvost Ukrajiny. Žádný volený orgán nebo volená funkce Ruské federace zvolené v dočasně okupovaných území Ukrajiny proto nemohou být uznány za legitimní. Putinovy diktátorské ambice jsou hrozbou pro globální demokracii. Rozšíření Putinovy moci vytváří precedens pro další diktátory, kteří mohou beztrestně porušovat mezinárodní právo. Mezinárodní společenství by proto nemělo uznat výsledky ruských prezidentských voleb v dočasně okupovaných území Ukrajiny. Na organizátory nezákonných voleb v dočasně okupovaných území Ukrajiny by měly být uvaleny osobní sankce a mezinárodní izolace Kremlu by měla být posílena jako logická reakce na systematické porušování norem a zásad mezinárodního práva ze strany Ruska. Přítomnost zahraničních pozorovatelů u voleb v dočasně okupovaných území Ukrajiny je nezákonná. Takové osoby se vlastně stávají spolupachateli zločinů agresorského státu. Účast občanů EU jako pozorovatelů na volbách v dočasně okupovaných území Ukrajiny bude znamenat hanebný akt antisolidarity nejen vůči Ukrajině, ale i vůči zemím EU, které podporují Kyjev v jeho boji proti ruskému agresorovi.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com