Piráti opět zvolili Bartoše předsedou, doplňují ho čtyři místopředsedkyně

Vicepremiér Ivan Bartoš povede další dva roky vládní Piráty. Na celostátním fóru v Brně dnes ve druhém kole volby získal 556 hlasů, jeho konkurentka, europoslankyně Markéta Gregorová měla 300 hlasů. K obhajobě mandátu Bartošovi popřáli všichni koaliční partneři. První místopředsedkyní Pirátů bude poslankyně Klára Kocmanová, druhou místopředsedkyní se stala Gregorová. Třetí místopředsedkyní je jihomoravská krajská radní Jana Holomčík Leitnerová, čtvrtou zastupitelka obce Krnsko na Mladoboleslavsku Dominika Poživilová Michailidu.

Třiačtyřicetiletý Bartoš vedl Piráty v letech 2009 až 2014, znovu je v čele od roku 2016. Dnes po znovuzvolení poděkoval za podporu, nebere ji za automatickou. Připomněl, že letos a příští rok čekají zemi důležité volby. Cílem je Česko jako svobodná, tolerantní, demokratická a nejen digitálně propojená společnost, řekl. Ve zbytku vládního mandátu by se podle něj měli Piráti věnovat dlouhodobě opomíjeným tématům jako jsou bydlení, digitalizace, podpora mladých, podpora školského systému či osekávání byrokracie.

Zasazovat se chce o to, aby Piráti zůstali důvěryhodnou stranou. Vládní angažmá má podle něj smysl, chce v pětikoalici dále prosazovat pirátská témata. Připustil, že Piráti by museli z vlády odejít, kdyby docházelo k omezování lidských svobod nebo kdyby se vládní politika měla „vychylovat opačným směrem do nějakého temna“. Jako příklad uvedl případné ústavní zakotvení ochrany manželství jako svazku muže a ženy.

Gregorová volbu označila za férovou bitvu a reklamu na vnitrostranickou demokracii. Slíbila, že stejnou energii, kterou vynaložila na kandidaturu na předsedkyni, bude dále vynakládat ve prospěch strany.

Premiér a předseda ODS Petr Fiala na síti X napsal, že se těší na další společnou práci s Piráty. Vicepremiér a předseda lidovců Marian Jurečka označil rozhodnutí Pirátů na stejné platformě za dobrou zprávu pro stabilitu a funkčnost vládní koalice. Mnoho úspěchů Bartošovi popřála i předsedkyně TOP 09 a Sněmovny Markéta Pekarová Adamová. „V době sílícího populismu a extremismu je důležité, že demokratické strany jsou schopny efektivně spolupracovat v zájmu naší země,“ uvedla na adresu Pirátů. Vicepremiér a šéf Starostů Vít Rakušan v gratulaci Bartošovi označil za společné cíle STAN a Pirátů manželství pro všechny, korespondenční volbu, kroky k přijetí eura či dostupnějšímu bydlení.

  Prezident Zeman opět pronese 26. prosince vánoční poselství

Podle místopředsedy opozičního hnutí ANO Karla Havlíčka budou Piráti nadále plnit úlohu užitečného přívěsku koalice Spolu. V reakci na výsledek hlasování ČTK dále řekl, že Piráti upřednostňují jistotu vládních křesel a míst ve státní správě před autentičností a svým programem. Stali se z nich papaláši, míní Havlíček. Předseda opoziční SPD Tomio Okamura míní, že si Piráti zvolili jednoho z nejneúspěšnějších ministrů. Znovuzvolení Bartoše je podle něj sice dobrou zprávou pro konkurenci, ale špatnou zprávou pro vládu a české občany, kterým se rok od roku zhoršuje dostupnost bydlení.

Podle politologa Aleše Michala z Fakulty sociálních věd Karlovy univerzity není znovuzvolení Bartoše překvapivé. „Přesto se v prvním kole, ve kterém členové hlasovali o přijatelnosti kandidátů, projevila vnitrostranická polarizace, mnoho členů totiž muselo hlasovat jen pro jednoho kandidáta, což u hlasování o přijatelnosti nemusí být samozřejmé,“ uvedl.

Možnost hlasovat přes webové rozhraní mají při jednání celostátního fóra všichni členové vládní strany, kterých je zhruba 1200. V prvním kole jich dnes hlasy poslalo 820, každý měl možnost dát dva. Bartoš v prvním kole získal 569 hlasů, Gregorová 455. Ve druhém kole, kdy už měli Piráti možnost poslat jen jeden hlas, volilo 874 Pirátů.

Na čtyři místopředsednická místa bylo 14 kandidátů. V prvním kole volby se jejich seznam zúžil na šest jmen. Nakonec se místopředsednická sestava kompletně obměnila. Vypadl i dosavadní první místopředseda Marcel Kolaja, jenž stál o znovuzvolení. Bartoš dopředu neřekl, koho by si přál za místopředsedy. Konstatoval pouze, že kandidátek je víc než mužských uchazečů a že byl by rád, aby to odrážel i výsledek hlasování o zbytku vedení strany.

V Brně se představili také potvrzení kandidáti do letošních senátních voleb. Svůj mandát bude obhajovat jeden ze dvou pirátských senátorů Lukáš Wagenknecht. Strana podpoří také obhajobu Marka Hilšera z klubu Starostů. Do voleb vyšle ještě Jana Jandu a Evu Tylovou. Podle mluvčí strany Lucie Švehlíkové bude kandidátů za Piráty nebo s jejich podporou nakonec pravděpodobně šest.

  Mynářová ukončila spolupráci s Pražským hradem

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com