BRS vyjádřila obavu z možné ruské agrese, věří v diplomatické řešení

zpravy.aktualne.cz

Bezpečnostní rada státu (BRS) na dnešním zasedání vyjádřila obavu z kroků Ruska, které potvrzují možnost agrese vůči Ukrajině. Vybídla k diplomatickému řešení situace, řekl novinářům po jednání BRS premiér Petr Fiala (ODS). Rada jednala o nutnosti připravit Česko na možné dopady, které by měla ruská agrese. ČR nemá podle ministrů nyní žádosti od Ukrajiny o další pomoc, mluvit by se o nich mohlo příští týden při návštěvě šéfa diplomacie Jana Lipavského (Piráti) na Ukrajině.

BRS na prvním jednání po nástupu Fialovy vlády přijala usnesení, kde vyjádřila vážnou obavu z kroků Ruska, které potvrzují možnost agrese vůči Ukrajině. „Vyjádřila podporu intenzivnímu úsilí k nalezení diplomatického řešení,“ uvedl premiér. Kabinet podle něj připravuje za nutné připravit Česko na potenciální dopady možného konfliktu. „Spoléháme na diplomatické řešení a věříme mu, ale jsme připraveni i na horší scénáře,“ doplnil.

Lipavský uvedl, že jednání o situaci na východě Evropy přivítal. „Bytostným zájmem ČR je udržení míru a bezpečnosti ve východní Evropě,“ řekl. Odmítl jakékoliv použití síly ze strany Ruska, které považuje Česko za neakceptovatelné. „Doufáme v diplomatické řešení, ale odpovědně se chystáme,“ podotkl.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) uvedl, že Česko má už historicky připravené plány pro nejrůznější scénáře, se kterými nyní pracuje. Počítá se s případnou humanitární pomocí přímo na místě. Rakušan připomněl i dohodu se Slovenskem, že by Česko v případě potřeby mohlo poslat na jeho hranice s Ukrajinou kontingent policistů. „Máme s tím velké zkušenosti, pomoc by byla rychlá a i efektivní,“ řekl.

BRS vzala na vědomí informaci o práci meziresortní pracovní skupiny, která vyhodnotila hlavní možné dopady ruské agrese na Ukrajině na Česko. „Těmito oblastmi jsou kybernetické útoky, zvýšená činnost zpravodajských služeb cizí moci, migrace, dopady zvýšených cen elektřiny a surovin, zajištění adekvátních zásob včetně omezení či přerušení dodávek plynu a ropy,“ uvedl úřad vlády v tiskové zprávě.

  ‚Jestli padne Ukrajina, je na řadě Evropa.‘ Bývalý elitní tenista Stachovskij poslal zprávu z Kyjeva

Zástupci ČR a Ukrajiny dnes podepsali smlouvu o daru dělostřelecké munice, který minulý týden schválila Fialova vláda. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) uvedla, že nové požadavky na pomoc zatím ukrajinská strana nevznesla. Lipavský připomněl, že se po víkendu chystá na návštěvu Ukrajiny, otázka další pomoci podle něj může být jedním z témat této zahraniční cesty.

Moskva v blízkosti Ukrajiny shromáždila vojska, odmítá však, že by připravovala invazi. Zároveň hrozí blíže nespecifikovanými kroky, pokud Západ nevyslyší sérii požadavků ohledně fungování NATO, z nichž ty hlavní jsou pro spojence nepřijatelné. Podle Kyjeva jde Moskvě spíš o destabilizaci Ukrajiny než o použití vojenské síly.

BRS dnes také zřídila svou odbornou pracovní skupinu pro pandemii, schválila svůj jednací řád a projednala návrh statutu Ústředního krizového štábu. Zabývala se například i koncepcí rozvoje schopností policie v oblasti trestné činnosti v kyberprostoru.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com