Biden podepsal zákon o krátkodobém financování vlády, platit bude do března

Americký prezident Joe Biden dnes podepsal zákon o krátkodobém financování vlády poté, co jej schválily obě komory Kongresu, informují tiskové agentury. Americké vládě hrozilo částečné zastavení fungování už v noci na sobotu. Nové období rozpočtového provizoria nyní platí do začátku března. Republikány ovládaná Sněmovna reprezentantů a demokraty kontrolovaný Senát nejsou schopny dlouhodobé dohody dosáhnout už od října, a proto opakovaně předkládají jen krátkodobá rozpočtová opatření.

Podepsaný zákon se netýká projednávané vojenské pomoci pro Ukrajinu napadenou Ruskem, která je závislá na patové situaci okolo americké migrační politiky. Nové provizorium zajišťuje fungování vládních úřadů zodpovědných za dopravu, bydlení, zemědělství či energetiku.

„Místo plýtvání časem těmito pokračovacími usneseními (dočasnými opatřeními o financování, pozn. ČTK), které porušují dohodu o rozpočtu… by republikáni ve sněmovně měli konečně spolupracovat (s demokraty) a odhlasovat rozpočet na celý rok,“ poznamenala dnes mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierrová. Odvolala se tak na rozpočtové podmínky, na nichž se loni na jaře dohodli Biden a tehdejší republikánský předseda Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy.

Zákon o krátkodobém financování ve čtvrtek prošel Senátem většinou 77 ku 18 hlasům a poté Sněmovnou reprezentantů většinou 314 ku 108 hlasům, přičemž ruku proti zvedlo 106 republikánů a dva demokraté.

„Máme pro Ameriku dobré zprávy,“ prohlásil ve čtvrtek lídr senátní demokratické většiny Chuck Schumer. Jeho nadšení však nesdíleli zástupci krajně pravého křídla Republikánské strany ve sněmovně.

„Spolupracovat s demokraty a udělat to, co chtějí Schumer a Senát, je prohrou pro Američany,“ řekl po hlasování novinářům Bob Good, šéf sněmovního klubu House Freedom Caucus, který sdružuje radikální republikány.

Demokrat Schumer a jeho republikánský protějšek ve sněmovně Mike Johnson se dříve v lednu shodli na rozpočtu ve výši 1,59 bilionu dolarů (asi 36 bilionů korun), píše agentura Reuters. Politickou situaci uvnitř Kongresu nyní ilustrují spory mezi oběma stranami, které se na již předjednaném čísle neshodnou – demokraté tvrdí, že skutečná výše rozpočtu byla 1,66 bilionu dolarů (asi 37,8 bilionu korun).

  Strany bývalé slovenské koalice se dohodly, že nové volby budou 30. září

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com