Zemřel předseda Evropského parlamentu David Sassoli

seznamzpravy.cz

Předseda Evropského parlamentu, italský politik a novinář David Sassoli v noci na dnešek zemřel. Oznámil to na internetu jeho mluvčí. „David Sassoli zemřel 11. ledna v 01:15 na onkologické klinice v Avianu, kde byl hospitalizován,“ uvedl na twitteru Roberto Cuillo. Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová vyjádřila hluboký zármutek a Sassoliho označila za „velkého Evropana“.

Sassoli byl ve vlasti hospitalizován od 26. prosince. Cuillo uvedl, že hospitalizaci si vynutila „závažná komplikace způsobená špatným fungováním imunitního systému“.

Politik se potýkal se špatným zdravotním stavem už několik měsíců, přesto zůstal v práci, kde se vyznačoval energičností a lehkým úsměvem, poznamenala agentura AP. Pětašedesátiletý Sassoli už byl v nemocnici loni v září ve Štrasburku. Tehdy trpěl zápalem plic. Test na covid-19 měl negativní.

„Jsem hluboce zarmoucena strašlivou ztrátou velkého Evropana a hrdého Itala,“ reagovala na Sassoliho úmrtí na twitteru předsedkyně Evropské komise von der Leyenová. „David Sassoli byl soucitný novinář, vynikající předseda Evropského parlamentu a především drahý přítel,“ poznamenala.

Bývalý italský novinář Sassoli stál v čele Evropského parlamentu od roku 2019. Již dříve uvedl, že nemá zájem kandidovat do čela evropského zákonodárného sboru v druhé polovině volebního období. Zvolen byl do parlamentu třikrát v řadách středolevicové Demokratické strany.

Evropští politici vzpomínají na Sassoliho jako na vášnivého zastánce EU

Úmrtí Sassoliho vyvolalo vlnu soustrastných reakcí a kondolencí od politiků z celé Evropské unie. V Sassoliho domovské Itálii jej ocenili současný ministerský předseda Mario Draghi, prezident Sergio Mattarella i bývalí premiéři, kteří hovoří o velkém a oddaném Evropanovi, jenž věřil v hodnoty sjednocené Evropy a bojoval za ně.

„Nečekané a předčasné úmrtí Davida Sassoliho mě hluboce zarmoutilo. Smrt jej vyrvala z řad těch, kdo věřili v mírovou Evropu, která slouží občanům, pomáhali ji budovat a bojovali za ni,“ uvedl v kondolenci prezident Mattarella. „Sassoli byl symbolem rovnováhy, lidskosti a velkorysosti. Tyto přednosti vždy oceňovali kolegové ze všech politických směrů a ze všech evropských zemí,“ stojí v prohlášení premiéra Draghiho.

  Německo podepsalo s Polskem a Ukrajinou memorandum o opravě tanků

Bývalý předseda italské vlády Enrico Letta označil Sassoliho na twitteru za „muže, který měl vizi i pevné principy“. „Budu na Davida Sassoliho vzpomínat jako na člověka s vášní, přesvědčeného Evropana, služebníka institucí,“ napsal expremiér Matteo Renzi. „Budu si vždy pamatovat jeho vůdcovské schopnosti, jeho vášeň i velkorysé přátelství,“ uvedl další bývalý premiér Paolo Gentiloni, který Renziho v čele vlády nahradil.

Smutek vyjadřují politici prakticky ze všech zemí sedmadvacítky. „Evropa ztratila angažovaného předsedu parlamentu, Itálie moudrého politika a Německo dobrého přítele. Naše myšlenky jsou s jeho rodinou,“ řekl německý kancléř Olaf Scholz. Nizozemský premiér Mark Rutte uvedl, že Sassoli byl politik, který „vždy tvrdě pracoval ku prospěchu Evropy a byl odhodlaným obhájcem jejích hodnot a principů“. Španělský premiér Pedro Sánchez ocenil, že italský politik odhodlaně hájil evropskou jednotu i během posledních náročných let poznamenaných pandemií covidu-19. „Vždy se snažil spojovat a nikoli rozdělovat,“ napsala na twitteru slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

Na twitteru Sassoliho rodině kondolovali i rakouský kancléř Karl Nehammer, rumunský prezident Klaus Iohannis či prezidentka Evropské centrální banky Christine Lagardeová. Vlajky u německého Spolkového sněmu byly staženy na půl žerdi.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com