Opozice se opět pokusila oddálit schvalování korespondenční volby

Opozice se dnes znovu neúspěšně pokusila oddálit schvalování koaliční novely, která má umožnit korespondenční formu hlasování ve volbách pro Čechy v zahraničí. Helena Válková (ANO) navrhovala odklad do letošního 29. února. Jan Hrnčíř (SPD) neprosadil odložení až na 28. říjen příštího roku, tedy na dobu po příštích sněmovních volbách, v nichž by se možnost hlasování poštou mohla poprvé uplatnit.

Předseda pirátských poslanců Jakub Michálek k Hrnčířovu návrhu poznamenal, že Sněmovna by se nemohla sejít v den, který si opoziční poslanec vybral, neboť je to státní svátek.

O odklad se pokusila opozice i v minulých dnech s ohledem na to, že její vystoupení nesleduje v jednacím sále mnoho vládních poslanců. Sázela na to, že se koaliční tábor nestihne shromáždit včas a v dostatečném počtu. Zástupci vládních stran ale vytvořili svým kolegům dostatečný čas na návrat z jejich kanceláří přednášením protinávrhů na několikaminutová přerušení.

Válková kratší termín zdůvodnila možností vytvoření pracovní skupiny, v níž by poslanci mohli připravit úpravy normy. ANO i SPD nicméně možnost hlasování poštou podle dosavadních prohlášení zcela odmítaly. „Všechny argumenty míří jedním směrem. Svoboda, tajnost a samozřejmě osobní volba jsou tímto návrhem ohroženy,“ shrnula Válková hlavní výtky, které opoziční zástupci opakovali během dosavadních čtyř jednacích dnů.

Zuzana Ožanová (ANO) se zajímala o to, jak bude stát zjišťovat a stíhat v cizině případné volební manipulace. Podle Válkové je trestný čin maření přípravy a průběhu voleb neprokazatelný za hranicemi. „A takového člověka navíc budeme těžko stavět před český trestní soud,“ uvedla.

Jednání zabralo k dnešním 20:30 celkem zhruba 39 hodin čistého času. Počet přihlášek do řádné debaty dosáhl dnes odpoledne 77, do večera se snížil na sedm desítek. Poslanci bez přednostního práva mohou promluvit nejvýše dvakrát po deseti minutách. K debatám proto často využívají takzvané faktické poznámky ohraničené dvěma minutami. Slouží i k opakování opozičního argumentu, že vládní strany si chtějí hlasováním poštou „přihrát“ voliče navíc, k čemuž má údajně posloužit i další sporný návrh zákona, podle něhož by si potomci českých emigrantů mohli zvolit české občanství čestným prohlášením. Opoziční hnutí ANO a SPD zaznamenávají v cizině jen malou podporu a podle koalice by opozice měla spíše působit na krajany, aby svou podporu u nich zvýšila.

  Na prezidenta chce kandidovat nejméně dvacet zájemců, ministerstvo jména neřeklo

Koalice dopoledne původně prosadila návrh, podle kterého se měly faktické poznámky zahrnovat do omezeného počtu vystoupení. Po silných opozičních protestech nechal vládní tábor toto usnesení zrušit na rozdíl od možnosti celonočního jednání. Podle informací ČTK by ale aktuální jednací den mohl skončit podobně jako první den hodinu po půlnoci.

Rakušan odmítl tvrzení, že Češi v cizině získají hlasováním poštou víc práv

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) dnes ve Sněmovně odmítl opoziční výtky ke korespondenční volbě, podle nichž Češi žijící v zahraničí získají jejím zavedením více práv než občané žijící v tuzemsku. Poukazoval na to, že možnost výkonu volebního práva mezi těmi dvěma skupinami lidí je nyní nesouměřitelná.

„V cizině je 110 míst pro volbu, v České republice je jich téměř 15.000,“ řekl Rakušan, který se vyjadřoval i k dalším námitkám opozice i k jejím námětům. Například uskutečnění myšlenky, že by bylo možno v cizině krátkodobě pronajmout další volební místnosti, by podle ministra bylo velmi nákladné. Možnost hlasování poštou je výrazně levnější, uvedl.

K pozastavování se nad tím, že se bude započítávat i odeslaný hlas voličů, kteří do volebního dne zemřou, podotkl, že obdobná situace může nastat i nyní při volbách ve volebních místnostech. „Objektivně člověk, který vykoná své volební právo, je v té době naživu,“ zdůraznil.

Ministr se vymezil také třeba proti návrhu, aby o zavedení možnosti korespondenční volby pro Čechy žijící v cizině rozhodli obyvatelé v referendu. „Neměníme systém toho, kdo bude moci v České republice volit. Rozuměl bych diskusi, kdybychom poprvé zaváděli něco, co by se dalo nazvat krajanskou volbou,“ řekl. Hájil první možnost odeslání voličského hlasu poštou už ve sněmovních volbách v roce 2025. „Nám to přijde solidní ke všem všem těm, kteří na korespondenční volbu čekají, a někteří bezmála 20 let, od té doby, co se začalo o takovém instrumentu diskutovat,“ uvedl.

  Britskou filmovou cenu BAFTA za nejlepší zvuk získal i Čech Viktor Prášil

Zavedení korespondenční volby pro Čechy v zahraničí hájila za klub STAN Lucie Potůčková. Za odporem k hlasování poštou vidí nedůvěru ve voliče a v systém. „Jsme rozvinutá demokracie, která si korespondenční volbu, aspoň pro voliče žijící v zahraničí, zcela jistě zaslouží,“ míní. Doporučila opozici, aby „nestahovala kalhoty před brodem“, a snažila se zapůsobit na voliče v zahraničí tak, aby u nich byla úspěšnější.

Rakušanovo a před tím i Potůčkové vystoupení vyvolalo množství reakcí opozičních poslanců v nejvýše dvouminutových faktických poznámkách, které nechala koalice dopoledne ráno omezit, od čehož odpoledne po protestech opozice ustoupila. Například Tomáš Helebrant (ANO) Potůčkové vzkázal, aby „kalhoty nestahovala“ koalice a snažila se místo zavedení kontroverzní korespondenční volby získat na svou stranu tuzemské voliče. Karla Maříková z SPD se zajímala o to, zda by Potůčková jako právnička doporučila klientovi podpis bianco šeku. Poukazovala na to, že není známo, v kterých částech světa budou moci korespondenční volbu využít, když je má podle koaliční novely určit ministerstvo zahraničí.

O koaličním návrhu na zavedení korespondenční volby Sněmovna diskutuje v úvodním kole čtvrtý jednací den. Jednání zabralo k dnešním 17:00 celkem zhruba 35,5 hodiny čistého času.

Sněmovna omezila řečnickou dobu poslanců na nejvýše dvakrát 10 minut

Sněmovna dnes odpoledne nově omezila vystoupení poslanců v úvodní debatě o sporném uzákonění možnosti hlasování poštou pro Čechy v cizině na nejvýše dvakrát po deseti minutách. Na návrh koalice před tím také zrušila usnesení z dopoledne, kterým vztáhla omezení v počtu vystoupení i na krátké, až dvouminutové faktické poznámky. Původní rozhodnutí dolní komory vyvolalo silné opoziční protesty, sešlo se pak širší sněmovní vedení. Podle předsedy poslanců ODS Marka Bendy, který za koalici nové omezení řečnění navrhl, grémium k dohodě nedospělo.

Koaliční lídři předpokládají jednání Sněmovny o korespondenční volbě dnes a ve středu do noci, možná i přes noc a ve čtvrtek. Program navazujících dvou mimořádných schůzí, které jsou svolány na čtvrteční večer, zřejmě neschválí. Benda novinářům také řekl, že v pátek by se měla Sněmovna vrátit k dalšímu programu, neexistuje na tom ale dohoda. „Rádi bychom to dokončili ve čtvrtek, ale nedokážeme to odhadnout,“ šéf lidovecké frakce Aleš Dufek. „Samozřejmě hledáme prostředky, které nám jednací řád dává,“ uvedl předseda klubu TOP 09 Jan Jakob na dotaz, zda koalice stanoví přesný čas hlasování.

  Po výuce na dálku přibylo žáků, kteří rádi chodí do školy

Benda ve zdůvodnění nového návrhu zdůraznil, že dopolední usnesení bylo správné. „Odpovídá textu a duchu jednacího řádu,“ míní. Ačkoli se sněmovní grémium, v němž má zastoupení i opozice, k žádné dohodě podle něho nedobralo, doporučil navrátit se k běžnému výkladu jednacího řádu. Zrušení usnesení, které do omezení zahrnulo i faktické poznámky, pak ocenil předseda ústavně-právního výboru Radek Vondráček z opozičního ANO. „Vrátili jsme se nohama na zem,“ uvedl. Odkazoval na komentář k jednacímu řádu, podle kterého počet faktických poznámek omezovat nelze.

Sněmovna si podle koaličního návrhu odhlasovala dopoledne možnost jednání i přes noc na středu. Jednací den dolní komory končí vždy následující den formálně před 09:00 a a koalice toho hodlá podle kuloárových informací ČTK využít.

V souvislosti s dopolední verdiktem o omezení faktických poznámek mluvili zástupci opozice o pošlapávání zákona o jednacího řádu Sněmovny, omezování opozičních práv i o totalitě. O koaličním návrhu na zavedení korespondenční volby Sněmovna diskutuje v úvodním kole čtvrtý jednací den. Minulý týden trvala debata zhruba 31,5 hodiny čistého času. Dnes nad samotným projednáváním předlohy dominovaly zatím přestávky. K dnešním 14:00 se do běžné debaty hlásilo 74 převážně opozičních poslanců.

Podle Jakoba se od začátku projednávání k návrhu vyjádřilo 70 poslanců. Vystoupení bylo 276, z toho 202 opozičních poslanců.

Dnes ve 14:00 se Sněmovna nakrátko vrátila i řádné schůzi, kterou do tohoto termínu přerušila v úterý minulého týdne večer. Poslanci odhlasovali na Bendův návrh její další přerušení do pátečních 09:00.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com