Vývoz zbraní ze Spojených států byl v loňském fiskálním roce rekordní

Prodej amerického vojenského vybavení do zahraničí loni vzrostl o 16 procent na rekordních 238 miliard dolarů (5,5 bilionu Kč). Řada zemí se snaží doplnit zásoby poté, co množství zbraní zaslaly na Ukrajinu, a připravují se na velké konflikty. S odkazem na americké ministerstvo zahraničí o tom informuje agentura Reuters.

Zveřejněný údaj podle Reuters podporuje očekávání, že vyšší prodej zaznamenají společností jako Lockheed Martin, General Dynamics a Northrop Grumman. V souvislosti s rostoucí globální nestabilitou by měly zaznamenat růst také jejich akcie, dodává Reuters.

Americká vláda loni schválila prodej dělostřeleckého raketového systému HIMARS (High Mobility Artillery Rocket Systems) do Polska v hodnotě deseti miliard dolarů, pokročilých střel středního doletu AIM-120C-8 (AMRAAM) do Německa v hodnotě 2,9 miliardy dolarů a dodávky pokročilých raketových systémů země-vzduch (NASAMS) na Ukrajinu. Systém HIMARS vyrábí Lockheed. Společnost RTX, dříve Raytheon, produkuje AMRAAM. Systémy NASAMS vyrábí RTX a norská společnost Kongsberg.

Zahraniční vlády nakupují zbraně od amerických společností dvěma hlavními způsoby. Buď přímo, kdy vyjednávají rovnou s výrobcem, nebo tak, že kontaktují úředníka ministerstva obrany na velvyslanectví USA ve svém hlavním městě. Oba způsoby podléhají souhlasu amerického kabinetu.

Přímý prodej vzrostl ve fiskálním roce 2023 na 157,5 miliardy USD ze 153,6 miliardy USD ve fiskálním roce 2022. Prodej sjednaný prostřednictvím vlády USA se v roce 2023 zvýšil na 80,9 miliardy USD z 51,9 miliardy USD v předchozím roce.

ČTK

  Itálie vyhostí dva ruské diplomaty kvůli podezření ze špionáže

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com