Putin s Lukašenkem jednal o prohloubení spojenectví Moskvy a Minsku

Ruský prezident Vladimir Putin dnes s běloruským vůdcem Alexandrem Lukašenkem hovořil o možnostech dalšího rozšíření těsného spojenectví Moskvy a Minsku. Na schůzi vedení svazového státu, kam patří Rusko a Bělorusko, schválili 15 dokumentů včetně usnesení o zahraniční politice či vědeckotechnickém rozvoji, píše ruská oficiální agentura TASS.

Putin s Lukašenkem spolu jednali od soboty, kdy otevřeli památník pro padlé za druhé světové války, uvedl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Během posledních dvou dní měli oba vůdci „spoustu času projednat řadu velmi závažných témat“, prohlásil Peskov.

„Je důležité, že navzdory bezprecedentnímu vnějšímu tlaku Rusko a Bělorusko úzce spolupracovaly na mezinárodní scéně a jako opravdoví spojenci si navzájem poskytly neochvějnou podporu,“ řekl Putin na úvod jednání v Petrohradě, kterého se účastnili vysoce postavení představitelé obou zemí.

Lukašenko, který vládne Bělorusku už téměř tři desetiletí, se spoléhá na Moskvu pokud jde o finanční i politickou podporu, poznamenala agentura AP. Rusko pomohlo běloruskému vůdci udržet se u moci během rozsáhlých protestů po jeho znovuzvolení ve volbách v roce 2020, které běloruská opozice i Západ považují za zmanipulované.

Lukašenko pak v únoru 2022 umožnil Kremlu využít běloruské území k vyslání ruských vojsk na Ukrajinu. Moskva loni do Běloruska, které sousedí se zeměmi východního křídla NATO, přesunula část svých taktických jaderných zbraní.

ČTK

  Izraelská armáda o víkendu ještě rozšířila operace v Pásmu Gazy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com