Biden rozhodl o odpovědi na útok v Jordánsku, podrobnosti nesdělil

Americký prezident Joe Biden dnes řekl novinářům, že už se rozhodl, jak Spojené státy odpoví na dronový útok, při kterém v neděli na základně na severovýchodě Jordánska přišli o život tři američtí vojáci. Podrobnosti o svém plánu podle agentury Reuters nesdělil. Poznamenal pouze, že USA nechtějí vyvolat širší konflikt na Blízkém východě.

Biden se o reakci na útok poslední dva dny radí se svým týmem pro otázky národní bezpečnosti. Bílý dům v pondělí zdůrazňoval, že vláda nebude reagovat zbrkle, přičemž podle šéfa americké diplomacie Antonyho Blinkena může být odpověď „víceúrovňová“ a může mít vícero fází.

Washington zabití amerických vojáků připisuje ozbrojencům podporovaným Íránem, nejvíce se tak jako odpověď nabízí útoky na jejich základny a velitele, napsala zpravodajská společnost BBC. Takové údery však podle ní v minulosti proíránské milice nezastrašily a někteří američtí zákonodárci nyní volají po přímějším kroku proti íránským zájmům, který by ovšem mohl situaci dál eskalovat.

Biden se dnes vyjádřil jen stručně, když odcházel z Bílého domu na předvolební mítinky na Floridě. Dostal mimo jiné otázku, zda vinu za nedělní útok připisuje Teheránu – odpověděl, že Írán na takové akce dodává zbraně.

Americké jednotky, které působí na Blízkém východě v rámci mezinárodní protiteroristické operace, se od loňského října více než 150krát staly terčem dronů nebo raket vyslaných různými ozbrojenými skupinami. Na malé základně Tower 22 u hranic Jordánska se Sýrií po nedělním zásahu dronem podle Pentagonu zemřeli tři vojáci ve věku 23, 24 a 46 let a dalších nejméně 40 utrpělo zranění.

ČTK

  Ruští vojáci ostřelují jadernou elektrárnu a vydírá svět jadernou katastrofou!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com