Slováci opět vyšli do ulic kvůli vládním změnám v trestním právu

Slováci dnes opět vyšli do ulic na protivládní demonstrace kvůli připravovaný změnám v trestním právu, které už kritizovaly také evropské instituce včetně Evropského parlamentu. Opoziční strany a občanští aktivisté svolali shromáždění do tří desítek měst; podle listu Sme po celém Slovensku, které má zhruba 5,4 milionu obyvatel, protestovalo dohromady přes 60.000 lidí. V Bratislavě podle organizátorů demonstrovalo 30.000 lidí, což by znamenalo největší účast v nynější vlně protestů, která odstartovala na začátku prosince. V Košicích, druhém největším městě na země, organizátoři hlásili 6000 demonstrantů.

Kabinet premiéra Roberta Fica navrhl kromě jiného zmírnit trestní sazby za korupci a hospodářskou kriminalitu, dále zkrátit promlčecí lhůty trestných činů a další změny, které by se týkaly také dosud pravomocně neukončených případů. Kromě toho chce vláda zrušit Úřad speciální prokuratury (ÚSP), který vykonává dozor například nad vyšetřováním kauz z doby dřívějšího vládnutí Ficovy strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD). V nich byly v uplynulých letech obviněny nebo již odsouzeny desítky lidí.

Poslanec opozičního Křesťanskodemokratického hnutí Jozef Hajko z pódia na shromáždění v Bratislavě řekl, že cílem opozice je dosáhnout stažení předlohy z probíhajícího jednání sněmovny nebo alespoň její změnu. Úpravy vládního materiálu, které navrhla vládní koalice, označil Hajko za nedostatečné.

Dav lidí ve slovenské metropoli na již sedmé protivládní demonstraci v nynější vlně protestů opět křičel hesla „Fico do basy“ či „Nebudeme zticha“. Velkého potlesku se dostalo rodičům zavražděného novináře Jána Kuciaka, kteří rovněž vystoupili na pódium.

„Děkujeme, že bojujete spolu s námi, aby pravda zvítězila,“ řekl Kuciakův otec, který mluvil také o „Ficově mafii“. Případ vraždy reportéra z roku 2018, kdy byl Fico rovněž premiérem, ještě nebyl zcela uzavřen, byť několik odsouzených v této kauze si již odpykává dlouholeté tresty vězení.

  Po ostřelování Záporoží jsou desítky mrtvých či zraněných

„Čekají nás prezidentské a evropské volby. Pokud se zmobilizujeme, pokud vydržíme, pokud zůstaneme jednotní, zastavíme je. Nemohou mít všechno,“ řekl v projevu k souboji s vládní koalicí Michal Šimečka, předseda nejsilnějšího opozičního hnutí Progresivní Slovensko, které podporuje kandidaturu exministra zahraničí Ivana Korčoka. Hlavním favoritem před březnovou přímou volbou hlavy slovenského státu je předseda parlamentu a vládní strany Hlas-sociální demokracie (Hlas-SD) Peter Pellegrini.

Představitelé slovenské vlády tvrdí, že ÚSP se stal v předchozím volebním období nástrojem tehdejší vlády na pronásledování opozice, ve které byl také Směr-SD. Nyní opoziční strana Svoboda a Solidarita naopak uvedla, že změny v trestním právu povedou k největší amnestii v historii Slovenska. Celá opozice shodně opakuje, že cílem kabinetu je dosáhnout beztrestnosti pro stíhané lidi blízké nynějším vládním stranám.

Připravované změny v trestním právu vyvolaly největší kritiku ze všech opatření nynější Ficovy vlády, která je v úřadu už 100 dnů. Podle sondáží ale neuškodily popularitě dvou největších vládních stran, Směru-SD a Hlasu-SD, byť většina voličů tříčlenné vládní koalice odmítá snížení trestů za korupci.

„Za sto dnů vlády jsme dokázali více než vlády před námi za několik let. Čekáme na kvalitní opoziční kritiku a hledání fundovaných řešení, nikoliv spory, obstrukce a agresivní skandování v ulicích,“ napsal Fico na sociální síti.

Nová vládní koalice po svém nástupu do úřadu loni v říjnu například zastavila poskytování státní vojenské pomoci Ukrajině, která se brání vojenské invazi Ruska. Dále provedla rozsáhlé personální výměny v úřadech a dalších institucích, prosadila zvýšení některých daní a zdravotních odvodů, správních a soudních poplatků, dále opětovné zavedení zvláštní bankovní daně a oslabení druhého důchodového pilíře ve prospěch státního penzijního systému. Pobíratelům různých typů důchodů zase vyplatila mimořádný příspěvek a zavedla částečné kompenzace zvýšených splátek hypotečních úvěrů po nárůstu úrokových sazeb.

  Scholz: Německo musí Ukrajině pomoci, do války ale nevstoupí

ČTK

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com