Podle Ruska 20 lidí zemřelo, když Ukrajinci zasáhli pekárnu v Lysyčansku

Nejméně 20 lidí dnes zahynulo podle nové bilance ruského ministerstva pro mimořádné události v troskách pekárny při ostřelování Lysyčansku v samozvané Luhanské lidové republice (LNR) na východě Ukrajiny. Informovala o tom státní agentura TASS. Moskva z útoku na Lysyčansk obviňuje ukrajinskou armádu. Proruské úřady už dříve uvedly, že pod troskami může být několik desítek lidí. Tyto informace nelze nezávisle ověřit. Ukrajina se k tomuto incidentu nevyjádřila.

Šéf LNR Leonid Pasečnik podle agentury DPA uvedl, že deset lidí utrpělo zranění. Už dříve Pasečnik řekl, že v pekárně „bývá o víkendech vždy plno“ a že by v jejích troskách mohlo být až 40 lidí. „Z trosek byla doposud vyzvednuta těla 20 mrtvých,“ sdělilo ruské ministerstvo pro mimořádné události, podle nějž záchranné a pátrací práce na místě pokračují.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová podle TASS řekla, že „podle předběžných informací byl útok proveden za použití západních zbraní“. Žádá, aby Západ útok odsoudil. Vojenští vyšetřovatelé uvedli, že pekárnu zasáhla střela odpálená ze salvového raketometu HIMARS.

Ukrajinská vojska se z Lysyčansku stáhla začátkem července 2022, čímž Rusko získalo kontrolu nad celou Luhanskou oblastí.

V lednu Rusko obvinilo Ukrajinu, že ostřelovala tržiště v Doněcku, dalším Rusy okupovaném ukrajinském městě. Podle proruských úřadů tam zemřely skoro tři desítky lidí.

ČTK

  Mobilizaci v Rusku už se nedá říkat částečná, upozornila BBC

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com