Policie u Kremlu zadržela novináře a účastníky akce manželek mobilizovaných Rusů

Ruská policie dnes u moskevského Kremlu přechodně zadržela okolo 20 novinářů, kteří tam přišli kvůli akci manželek mobilizovaných Rusů z hnutí Puť domoj (Cesta domů). Mezi zadrženými byli i zástupci zahraničních médií. Informovaly o tom ruský nezávislý portál Sota a lidskoprávní projekt OVD Info.

U hrobu neznámého vojína v Alexandrovském sadu u Kremlu se sešli lidé na shromáždění svolaném Cestou domů. Příbuzní Rusů odvedených do války na Ukrajině požadují, aby se jejich blízcí vrátili z fronty a nahradili je vojáci, kteří s armádou uzavřou smlouvu. Agentura AP píše, že dnes si připomínali 500 dnů od chvíle, kdy ruský prezident Vladimir Putin v září 2022 nařídil částečnou mobilizaci až 300.000 členů záloh v situaci, kdy se ruská armáda potýkala s neúspěchy během invaze na Ukrajinu.

V pátek Cesta domů na telegramu vyzvala „manželky, matky, sestry a děti“ rezervistů, aby se vypravily do Moskvy a „ukázaly jednotu“.

„Chceme naše manžele zpátky živé,“ řekla Antonina, která kvůli obavám z pomsty nezveřejnila své příjmení. Dodala, že pokud její manžel ve válce zemře, nechce od ruského státu odškodnění, a že by místo toho „šla do kláštera nebo odešla za ním“.

Podle Soty policie zadržela prakticky všechny novináře mužského pohlaví, včetně zástupce agentury AFP, německého týdeníku Der Spiegel nebo videoreportéra agentury Reuters. Podle agentury AFP mezi nimi byl také novinář nizozemské veřejnoprávní stanice NOS a francouzský novinář na volné noze.

Později se představitelky Cesty domů přesunuly před volební štáb ruského prezidenta Putina, který se v březnových volbách hlavy státu uchází o znovuzvolení. Tam policie pokračovala v zatýkání těch mužů, které nezadržela už dříve, uvedla Sota.

Projekt OVD Info uvedl, že policie zadržela celkem 27 lidí, většinu z nich později propustila, aniž by byli z něčeho obviněni.

  Na nového britského krále Charlese III. dnes upře pozornost celý svět

Ruskojazyčný servis BBC připomíná, že koncem loňského listopadu se lidé z Cesty domů, kteří se původně sdružili kolem stejnojmenného telegramového kanálu, pokusili uspořádat protestní akce s cílem demobilizace Rusů odvedených o rok dříve do války na Ukrajině. Nicméně ruské úřady jim k organizaci takových shromáždění nedaly povolení a odůvodňovaly to epidemickými opatřeními zavedenými během pandemie covidu-19. Poté zástupci hnutí začali každý týden nosit květiny k hrobu neznámého vojína u hradeb Kremlu.

Podle agentury AP bylo dnešní shromáždění deváté a doposud největší. Přišlo na něj asi 200 lidí.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com