Pavel o víkendu před galavečerem Letecký sportovec roku seskočil padákem

Prezident Petr Pavel o víkendu před galavečerem Letecký sportovec roku seskočil padákem. Na záznamu, který odvysílala Česká televize, uvedl, že u výsadkářů v armádě začínal a své první seskoky absolvoval před dosažením 15 let. Ve vysílání také poznamenal, že jej ochranka nechala podepsat dokument, že jej v době seskoku nebude střežit. Mluvčí policejního prezidia David Schön dnes na dotaz ČTK uvedl, že Útvar pro ochranu prezidenta provádí vždy nezbytné kroky k zajištění bezpečnosti hlavy státu bez ohledu na její program.

Ze záznamu je zřejmé, že prezident seskakoval z letadla Antonov An-2. Pavel České televizi řekl, že to považuje vzhledem ke svým dřívějším zkušenostem za nejrychlejší a nejbezpečnější způsob přepravy. Následně se prezident zúčastnil samotného galavečera v Severočeském divadle v Ústí nad Labem. Jeho manželka Eva poslala videozdravici.

„Nechali mě alibisticky podepsat papír, že na tu dobu mě nebudou střežit,“ řekl Pavel k reakci ochranky na záměr seskočit padákem. V letadle byl také ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Po Pavlovi seskočila ze stroje ještě další osoba.

„Kolegové z Útvaru pro ochranu prezidenta provádějí vždy všechny nezbytné kroky k zajištění bezpečnosti hlavy státu, a to bez ohledu na program pana prezidenta. Z taktických důvodů však konkrétní opatření nebudeme sdělovat,“ napsal dnes ČTK Schön.

Pavel má zálibu zejména v jízdě na motorce. I při listopadové návštěvě Itálie se vydal do továrny Moto Guzzi u Milána, kde si krátce jeden z motocyklů vyzkoušel. Televize CNN Prima News na začátku srpna upozornila na základě videozáznamu od diváka na to, že Pavel jel na motorce bez helmy. Prezident se posléze omluvil a oznámil, že věnuje peníze na pomoc motorkářům, kteří cizí vinou skončili na vozíčku.

Bezpečnostní expert Stanislav Kazbunda v květnu ČTK řekl, že doprovod chráněné osoby na motorce znamená pro ochranku vyšší nároky z hlediska logistiky či taktiky. Na jízdu na motocyklu jsou podle něj někteří příslušníci ochranné služby specializovaní, jejich výcvik se vztahuje i na specifické situace, které může tento typ dopravy přinést.

  V Praze se sešly asi 3000 odpůrců protiepidemických opatření

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com