Ruské úřady a média opominuly výročí války proti Ukrajině

Ruští představitelé a státní média se zdrželi veřejných debat o druhém výročí ruské invaze na Ukrajinu, pravděpodobně ve snaze vyhnout se probírání ruských selhání při dosahování vytyčených cílů Moskvy v této válce, upozornil dnes americký Institut pro studium války (ISW). Ruský prezident Vladimi Putin a další představitelé nejspíše nechtěli narušit apatii ruské veřejnosti, která jim umožňuje pokračovat ve válce.

ISW s odvoláním na ruský opoziční server Agenstvo připomněl, že hlavní ruské televize, státní Rossija 1 a Pervyj kanal a NTV, patřící Gazpromu, se o druhém výročí invaze ve svém vysílání ani nezmínily. Pouze komentátor Michail Leontěv v pořadu Vremja poznamenal, že jde o druhé výročí, ale nic dalšího nedodal. Jen minimálně se výročí věnovali ruští představitelé.

Ruští činitelé a státní a ke státu přidružené televize se zřejmě raději zdrželi komentování druhého výročí ruské invaze, aby neupozornili na ruské neúspěchy při dosahování stanovených strategických cílů na Ukrajině a bezprostřednějšího cíle dobýt celou Luhanskou a Doněckou oblast, zatímco ruská vojska utrpěla vysoké ztráty. Nedávný průzkum veřejného mínění ukázal, že nálady Rusů ohledně války proti Ukrajině se v posledních měsících moc nemění a většina Rusů je vůči válce převážně apatická, ačkoliv většina se staví proti případné druhé mobilizaci.

Ruský prezident Vladimir Putin a ruští představitelé raději nezdůrazňovali druhé výročí invaze ve snaze zachovat veřejnost apatickou, což ruskému vedení umožňuje pokračovat ve válce bez výrazného odporu, usoudil ISW. Putin si podle expertů nejspíše uvědomuje, že druhá mobilizace bude krajně nepopulární, a je tím znepokojen, ale po znovuzvolení v březnových volbách se může rozhodnout, že potřeba posílení vojsk je důležitější než riziko vyvolání rozsáhlé nespokojenosti v zemi.

Na sobotní výročí rozpoutání války ruský ministr obrany Sergej Šojgu navštívil velitelství sil bojujících na Ukrajině. Vyznamenal velitele za dobytí východoukrajinské Avdijivky, což byl největší ruský úspěch od dobytí Bachmutu v květnu 2023, vykoupený ale podle neoficiálních zpráv množstvím mrtvých a zraněných. Rusko své ztráty oficiálně neuvádí. Moskvě se dosud nejenže nepodařilo svrhnout vládu v Kyjevě, ale od vpádu vojsk v únoru 2022 dobyla jen jedno oblastní centrum, Cherson, který však Ukrajinci osvobodili ještě v listopadu 2022.

  Běloruská policie při nedělních protestech zadržela 300 lidí

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com