Pavel v polovině března navštíví Sasko, setká se s předsedou tamní vlády

Prezident Petr Pavel pojede v pátek 15. března na pracovní cestu do Saska. Setká se s předsedou tamní vlády Michaelem Kretschmerem, společně také zahájí výstavu Poklady svatovítského chrámu v Drážďanech. Na sociální síti X to dnes oznámila Kancelář prezidenta republiky.

Vernisáž výstavy se uskuteční v Umělecké síni v Lipsiusbau. Poklad je jednou z největších chrámových sbírek v Evropě. Výstava následně potrvá do 8. září letošního roku.

Pavel v květnu dorazil na svém motocyklu na zahájení Bavorsko-českých týdnů přátelství do bavorského Selbu. Setkal se tehdy s předsedou bavorské vlády Markusem Söderem a dalšími představiteli regionu.

Sasko navštívil loni v květnu také premiér Petr Fiala (ODS), s Kretschmerem podepsali memorandum o strategických projektech, zaměřených mimo jiné na získávání lithia. Dokumentem se Česko a Sasko přihlásily ke spolupráci při posílení surovinové, energetické a palivové bezpečnosti a soběstačnosti, ke kooperaci ve vědě a výzkumu, k utužení přeshraniční spolupráce při ochraně klimatu, snižování emisí a ke spolupráci při transformaci průmyslu a získávání strategických surovin, zejména lithia.

 ČTK

  V Česku se nakazilo už přes 900.000 lidí, index PES stoupl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com