Někteří odborníci považují zrušení části opatření za předčasné

drbna.cz

Někteří odborníci považují zrušení povinnosti kontrolovat covidové certifikáty v restauracích, hotelích nebo na hromadných akcích od příští středy za předčasné. Vláda opatření zmírnila po rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, podle některých ale může jít i o rezignaci na realitu, protože se opatření stejně často nedodržují. Epidemiolog Rastislav Maďar na dotaz ČTK odpověděl, že jeho sekce Národního institutu pro zvládání pandemie (NIZP) vládě radila, aby nejdříve zavedla možnost prokazovat se jako covidovým certifikátem i testem. Předseda odborné společnosti infektologů Pavel Dlouhý považuje za absurdní, že v ČR fakticky pandemii ukončil soud píše o tom ČTK.

„Návrh Epidemiologické skupiny NIZP je nejdříve doplnil znovu uznávání testů do formy TNO (test-nemoc-očkování) a postupně končit vyžadování povinnosti certifikátu ve vlnách podle rizikovosti daného místa. Nejdéle měly zůstat povinné u hromadných akcí a v místech výskytu rizikové populace,“ sdělil. Vláda si podle něj ale názor epidemiologické skupiny NIZP nevyžádala a sám se o změnách dozvěděl z médií.

„Je absurdní, že k ukončení pandemie dochází v České republice rozhodnutím Nejvyššího správního soudu, který je jistě vybaven vysoce kvalifikovanými odborníky na covid-19,“ sdělil ČTK předseda Společnosti infekčního lékařství České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně Pavel Dlouhý.

Podle něj půjde v zařízeních, kde kontroly skončí, v následujících třech týdnech o dosti nebezpečné prostředí. Varoval by zejména neočkované a lidi bez posilující dávky, protože třetí dávka očkování snižuje dvakrát riziko nákazy a osmkrát riziko hospitalizace.

„Považuji za zvláštní uvolňovat opatření ve chvíli, když čísla nakažených stále stoupají nebo alespoň ještě přesvědčivě neklesají a není zcela jasné, kolik lidí bude končit v nemocnicích a kdy a jak rychle bude incidence klesat či klesne na rozumná čísla,“ sdělila ČTK viroložka Ruth Tachezy. Podle ní není strategické říkat přesná data, ale lépe je uvádět parametry, kterých musí epidemie dosáhnout.

  Do lavic se dnes vrací většina žáků ZŠ a část víceletých gymnázií

Zrušení kontroly covidových certifikátů může podle biochemika Libora Grubhoffera pandemickou vlnu omikronu podstatně prodloužit, předpokládá nejméně do konce března. „Rezignovali jsme na skutečnost, že máme obrovská čísla pozitivně testovaných, máme obrovské incidenční číslo. K rozvolnění bych přikročil, až by kleslo pod hodnotu 100, a reprodukční číslo pod hodnotu 1,0,“ napsal ČTK.

Předčasné je rozvolňování také podle molekulárního imunologa Václava Hořejšího, také on navrhuje počkat, až bude jasné, že už počty nových případů klesají a hospitalizace nestoupají příliš. Vážné stavy se podle něj mohou vyskytnout dva až tři týdny od nakažení. „Je také skutečností, že se stávající opatření moc nedodržují, minimálně se kontrolují, takže vláda tímto možná jen rezignuje na realitu,“ dodal. S tím, že se opatření vymáhají jen velmi málo, souhlasí i Grubhoffer.

V současnosti není podle imunologa Zdeňka Hela dostatek dat, aby bylo možno rychle rušit všechna opatření. „K procesu rozvolňování opatření bych radil přistupovat s maximální opatrností. Jako příklad může sloužit situace v USA a v některých zemích Evropy. Přestože počet případů infekce variantou omikron začíná klesat, počet úmrtí neustále vzrůstá. Příčinou je pravděpodobně pomalejší průnik infekce do starších věkových kategorií, které mají omezené kontakty s okolím,“ sdělil Hel ČTK.

Před rušením opatření varoval na twitteru také zástupce Světové zdravotnické organizace v ČR Srdan Matič. „Neměli bychom podceňovat přírodu. Nevíme, kterým směrem tyto mutace půjdou, ale ještě nevidíme konec pandemie,“ uvedl. Zmírňování opatření je podle něj příliš velkým optimismem a pravděpodobně je motivované víc ekonomickými cíli než zdravím.

Shoda odborníků, které ČTK oslovila, není na tom, zda od 18. února ukončit plošné testování ve firmách a ve školách. „Osobně bych měl raději lepší přehled o epidemii, který nám přináší testování,“ uvedl Maďar. Po skončení testování je podle něj třeba ukončovat izolaci po pěti dnech testem nebo ji prodloužit na sedm dní, pokud nakažený nemá příznaky.

  Vláda schválila návrh Zemanovi jmenovat sedm nových soudců

Podle Dlouhého je ukončení testování na základě shody expertních týmů NIZP. Testování by se podle něj mělo dál zaměřit na lidi s příznaky, zejména na ty, kterým hrozí vážnější průběh nemoci. Dál potřebné je například ve zdravotnických zařízeních nebo v pobytových sociálních službách, jako jsou domovy pro seniory.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com