Fiala vyměnil Slováky za Ukrajince, prohlásil ve Sněmovně Babiš

seznamzpravy.cz

Předseda opozičního hnutí ANO Babiš dnes ve Sněmovně opět kritizoval premiéra Petra Fialu (ODS) za pozastavení česko-slovenských mezivládních konzultací. Fiala vyměnil Slováky za Ukrajince a dělá aktivistickou zahraniční politiku, uvedl Babiš. Za dočasným zrušením společných jednání české a slovenské vlády vidí slovenské prezidentské volby. Za vládu reagoval na vystoupení Babiše, které se týkalo i dalších témat, ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Nazval je okénkem plným lží, dezinformací a breku.

V českém postupu vůči Slovensku jde podle Babiše o to, aby se novým slovenským prezidentem nestal nynější předseda sněmovny a vládní strany Hlas-sociální demokracie Peter Pellegrini. Pětikoalice v Česku „pojede kampaň“, protože „Slováci na názory z České republiky slyší“, uvedl předseda ANO. První kolo volby hlavy státu se bude konat na Slovensku 23. března, případné druhé kolo o dva týdny později.

Fiala po středečním jednání vlády řekl, že česko-slovenské mezivládní konzultace se v příštích týdnech či měsících neuskuteční. Vláda to nepovažuje za vhodné. Obě země dělí pohled na ruskou vojenskou invazi na Ukrajinu, podle českého premiéra jde o důležité téma. Podle slovenského premiéra Roberta Fica (Směr-SD) se česká vládní garnitura rozhodla ohrozit slovensko-české vztahy jen proto, že má zájem podporovat válku na Ukrajině.

„Od samého nástupu této vlády pro pana premiéra na prvním místě nejsou ani občané České republiky, ale Ukrajinci, stále. A my nemáme nic proti Ukrajincům,“ řekl dnes Babiš. „Tohle (zrušení mezivládních konzultací) je zásadní chyba a jenom potvrzuje to, že zahraniční politika této vlády a pana premiéra je aktivistická a vůbec zahraniční politice nerozumí,“ míní lídr ANO. Ficův kabinet vzešel ze svobodných demokratických voleb a česká strana by to měla respektovat, poznamenal.

Babiš připomněl úzké vztahy mezi mezi Čechy a Slováky v souvislosti s někdejším společným státem i české investice na Slovensku. Zmínil také, že jeden z největších českých zbrojařů vyrábí na Slovensku munici pro Ukrajinu. „Pan premiér bohužel vůbec nic nepochopil, je úplně mimo mísu. To, co udělal, zásadně ovlivňuje naše vztahy,“ řekl.

  Ministerstvo obrany převede z loňského rozpočtu do letošního 1,1 miliardy korun

Fiala označil ve čtvrtek ve Sněmovně společné jednání vlád za mimořádný a nadstandardní formát. Skutečnost, že se konzultace neuskuteční, podle premiéra neznamená, že se nebudou konat dvojstranná jednání a debaty o spolupráci v konkrétních oblastech. „Neprojeví se to ve zhoršení vztahů mezi našimi zeměmi,“ uvedl. V současnosti ale jde podle něho o to, zda bude střední Evropa součástí Západu, nebo prostorem, který bude váhat a bude vystavený ruskému tlaku. „Já chci, aby střední Evropa byla součástí Západu a reaguji na svoje kolegy z jiných zemí, kteří mají jiný názor,“ zdůraznil.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com