Šimečka: Společné zájmy Česka a Slovenska Ficova vláda nenaruší

Společných zájmů mezi Českem a Slovenskem je tolik, že výroky jednoho premiéra, ministra zahraničí a kroky jedné vlády to nemohou narušit, uvedl slovenský opoziční lídr Michal Šimečka k roztržce Prahy a Bratislavy ohledně řešení válečného konfliktu na Ukrajině. Dnešní odpolední schůzkou s předsedkyní Sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09) završil dvoudenní pobyt v Praze, během kterého jednal s koaličními politiky včetně premiéra Petra Fialy (ODS). Fiala dopoledne přijal místopředsedu slovenské Národní rady v Kramářově vile. Česko Šimečka navštívil den poté, co vláda kvůli rozdílnému pohledu na válečný konflikt na Ukrajině rozhodla o pozastavení konzultací se slovenským kabinetem premiéra Roberta Fica. Podle svých slov chtěl vzkázat, že Slovensko není pouze premiér Fico.

„Byla to pracovní cesta, jsem místopředseda Národní rady, takže jsem se setkal s předsedkyní Sněmovny a poslanci. Zároveň jsem předseda strany, takže jsem měl jednání i s předsedy jiných politických stran. Je pochopitelné, že když nejsem představitelem exekutivy, nemám mandát na diplomatické vyjednávání, to ale ani nebylo, byly to politické diskuse. Pro mne bylo důležité odevzdat vzkaz, že Slovensko chce a bude dobrým proevropským partnerem,“ řekl Šimečka novinářům po jednání s Adamovou.

Jednání se podle Adamové týkalo spolupráce parlamentů a také vzájemných vztahů Česka a Slovenska, které stále považuje za nejužší. Uvedla, že nelze ignorovat, co se v poslední době na Slovensku ve vztahu k Ukrajině děje. Kroky tamních představitelů označila za znepokojivé. Současně podle ní ale reakce české vlády nevylučuje pokračování v péči o vzájemné vztahy mezi oběma zeměmi. Se Šimečkou konstatovali, že oba mají rodiny i na druhé straně hranice.

Bratislava za vlády premiéra Fica zastavila vojenskou pomoc Kyjevu ze státních zásob, ruskou invazi na Ukrajinu oficiálně označuje za porušení mezinárodního práva a podporuje územní celistvost napadené země.

  Zbývá už jen oslava na Karlově mostě, glosoval Vojtěch návrh opozice

Šéf slovenské vládní strany SNS a místopředseda parlamentu Andrej Danko dnes podobně jako Fico v minulých dnech kritizoval rozhodnutí české vlády pozastavit mezivládní konzultace. „Toto byla velmi neslušná diplomatická reakce ve vztahu k naší vládě. Toto si naše vláda nezaslouží, jak se zachoval pan Fiala,“ řekl Danko. Uvedl také, že Rusko není v konfliktu na Ukrajině agresorem, ale hájí své zájmy. Českého premiéra Danko kritizoval také za jeho dnešní schůzku s Šimečkou. „Je směšné, když Fiala odmítne jednání s Ficem a dnes přijme toho popletu Šimečku. Je jasné, že pan Fiala hraje politiku s našimi liberály, aby právě naši vládu znevažoval,“ uvedl Danko v rozhlasovém pořadu RTVS. Tvrdil rovněž, že Šimečka nemá žádný mandát na schůzku s předsedou české vlády.

Fiala přijal lídra slovenské opozice. Slovensko není jen Fico, vzkázal Šimečka

Premiér Fiala dnes dopoledne přijal Šimečku v Kramářově vile. Vztahy mezi zeměmi jsou na výborné úrovni, uvedl po setkání na sociální síti X.

S Šimečkou se podle svých slov předseda vlády shoduje v otázkách zahraniční politiky. Víme, kdo je agresor a kdo je oběť a taky víme, komu je nutné pomáhat, odkázal Fiala na rozdílné přístupy české a slovenské vlády k pomoci Ukrajině napadené Ruskem. Šimečka podle tiskové zprávy Progresivního Slovenska dnes v Kramářově vile tlumočil vzkaz, že Slovensko není pouze předseda vlády Fico.

„Obrovské množství lidí na Slovensku má jasné proevropské a prozápadní myšlení, váží si našeho partnerství a přistupuje zodpovědně k tomu, co se děje v našem sousedství, včetně pomoci Ukrajině,“ uvedl Šimečka. Ocenil také českou iniciativu pro dodání mimoevropské munice na Ukrajinu. Vztahy mezi Českem a Slovenskem má za tolik hluboké a důležité, že je nesmí ohrozit žádná vláda. „Chápu upřímný signál, který nám česká vláda vyslala, i to je přece úlohou nejbližších partnerů,“ uvedl s tím, že náročný okamžik vzájemných vztahů se podaří překonat.

  Premiéři V4 se sjeli do Lednice, jednat budou o EU i hranicích

„Je v zájmu nás všech, aby Češi a Slováci spolupracovali a rozvíjeli vzájemné vztahy,“ okomentoval dnešní schůzku s lídrem slovenské opozice Fiala. Obě země mají řadu společných zájmů a projektů, například v energetice, nebo dopravní infrastruktuře, doplnil. Po středečním jednání vlády řekl, že česko-slovenské mezivládní konzultace se v příštích týdnech či měsících neuskuteční. Podle Fica se česká vládní garnitura rozhodla ohrozit slovensko-české vztahy jen proto, že má zájem podporovat válku na Ukrajině.

Šimečka se ve čtvrtek sešel se zástupci Pirátů. Už ve středu označil rozhodnutí české vlády přerušit konzultace se slovenským kabinetem za asi nejhorší moment od vzniku samostatného Česka a Slovenska.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com