Pavel: Daří se jmenovat ústavní soudce a ukázat spolehlivost ČR

Daří se jmenovat ústavní soudce a prezentovat Českou republiku jako zodpovědného partnera, obnovila se standardní komunikace s hlavními ústavními činiteli, jmenoval dnes prezident Petr Pavel tři pozitivní výsledky prvního roku svého mandátu. Bylo potřeba dohnat to, co zůstalo jako „velká díra“ v domácích i zahraničních aktivitách jeho předchůdce ve funkci Miloše Zemana, řekl dnes také Pavel v rozhovoru pro Českou televizi (ČT).

Pavel za 12 měsíců ve funkci jmenoval osm nových soudců Ústavního soudu i jeho předsedu Josefa Baxu. Jeden už Senátem schválený soudce se nominace vzdal a nominaci dalšího Senát odmítl. Výběr byl podle prezidenta zodpovědný a transparentní. „Udělal jsem něco, co nikdo z mých předchůdců neudělal. Řekl jsem, jakým způsobem, na základě jakých kritérií a parametrů budou (ústavní soudci) vybíráni, oznámil jsem okruh lidí, se kterými budu na tom výběru spolupracovat, o jejichž expertizu se budu opírat,“ řekl Pavel.

Podle prezidenta se povedlo také navázat standardní komunikační kanál s hlavními ústavními činiteli. Řekl, že za rok ve funkci se setkal se všemi ministry, s některými opakovaně, mnohokrát jednal s premiérem a vícekrát mluvil i se zástupci opozice, jednu schůzku měl i se šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem, kterého loni porazil ve druhém kole prezidentské volby. „Myslím si, že krok ke zlepšení politické kultury, byl učiněn,“ řekl Pavel. Jeho předchůdce Zeman se s některými ústavními činiteli nesetkával.

Jako třetí věc, která se podařila, Pavel jmenoval zahraniční politiku. Chce hlavně ČR prezentovat jako zodpovědného partnera, který stojí na jasných hodnotových základech, řekl. Zmínil prezidentské návštěvy směřující do okolních států i setkání s představiteli Evropské unie a NATO. Poukázal na zástupce firem, kteří ho na některých zahraničních cestách doprovázeli.

Uplynulý rok Pavel charakterizoval jako jízdu na divoké vodě. „Tady vznikla po dobu několika let z objektivních důvodů, zdravotních důvodů mého předchůdce, poměrně velká díra jak na poli aktivit domácích, tak na poli aktivit zahraničních. A tu bylo potřeba alespoň částečně dohnat,“ řekl prezident. Jeho cílem bylo nastavit fungování prezidentské kanceláře v aktivnější podobě, uvedl. „Řečeno terminologií Kobry 11, tempo bylo vražedné,“ podotkl v narážce na německý kriminální televizní seriál.

  Akademici z iniciativy Hodina pravdy chtějí kvůli rozpočtu v říjnu stávku

Debata o euru by měla pokračovat, aby rozptylovala mýty

Pavel uvítal, že se po jeho novoročním projevu otevřela debata o přijetí eura jako české měny. Ocenil také to, že vláda požádala Národní ekonomickou radu vlády (NERV) o vypracování analýzy výhodnosti vstupu Česka do Evropského mechanismu směnných kurzů ERM II do října. Podle prezidenta je třeba ale stále veřejně debatovat a rozptylovat mýty kolem eura tak, aby vláda, až bude rozhodovat, rozhodovala na základě lépe informované diskuse.

Euro je podle prezidenta polarizujícím tématem po dlouhé roky a hlava státu vnímá, že vládní koalice v něm není jednotná.

Ve vládní koalici letos vypukl spor o euro, když část stran požadovala, aby kabinet přinejmenším stanovil termín vstupu do ERM II. Ke vstupu do eurozóny se Česko zavázalo při přistoupení k EU v roce 2004. Z deseti zemí, které tehdy do unie vstoupily, zatím společnou měnu kromě Česka nezavedly Polsko a Maďarsko.

Fialu na žádost o krátkou charakteristiku označil prezident v rozhovoru v ČT za slušného politika ve složité situaci dosahování koaličního kompromisu. Guvernéra České národní banky Aleše Michla pak za „víceméně neviditelnou osobu“.

Pavel hodlá moderovat diskusi o důchodech a pozvat respektované experty

Pavel chce moderovat diskusi vlády a opozice nad sporným návrhem důchodové reformy. Vidí prostor pro kompromis. K diskusi plánuje přizvat experty respektované oběma stranami. Na dosavadních samostatných schůzkách s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) a zástupci opozičního hnutí ANO se podle něj podařilo identifikovat možný prostor pro kompromis v některých ze sporných bodů.

Společné jednání o reformě penzí by mělo být svoláno v krátké době, řekl Pavel ve středu. V úterý sešel s politiky opozičního ANO. Podle předsedkyně poslanců ANO Aleny Schillerové přislíbil, že se pokusí požádat Fialu, aby vláda zatím o návrhu důchodové novely s reformními úpravami nejednala a nejdřív se ještě hledala shoda s opozicí. Zástupci ANO si stěžovali na to, že nedostali potřebné podklady a že s nimi ministr práce o plánovaných úpravách nejednal.

  Plaga: Školy budou fungovat jako dosud i bez nouzového stavu

Mezi hlavními problémy návrhu jmenoval prezident stanovení věku odchodu do důchodu, předčasné odchody u náročných povolání a jejich definice. ANO má výhrady k pěti bodům z 12 opatření návrhu důchodové reformy. Důchodová novela upravuje růst důchodového věku podle doby dožití, minimální důchod ve výši 20 procent průměrné mzdy, snížení výpočtu nových důchodů či dřívější penzi pro náročné profese. ANO má výhrady hlavně k navyšování věku pro nástup do penze, snížení výpočtu penzí i k nastavení pravidel dřívějšího důchodu za práci v rizikovém prostředí.

Pavla mrzí, že v USA nekandiduje na prezidenta širší spektrum osobností, řekl

Pavla mrzí, že v USA nekandiduje na prezidenta širší spektrum osobností. Pravděpodobného republikánského kandidáta Donalda Trumpa označil za obávanou volbu, současného demokratického prezidenta Joea Bidena, který usiluje o znovuzvolení, nazval člověkem, který už splnil svoje. Slovenský premiér Robert Fico je pro Pavla zklamáním, uvedl, stejné je to podle něj také pro mnoho Slováků.

„Mě mrzí, že Spojené státy, tak velká země s tolika úžasnými lidmi, nedokázala svým voličům nabídnout širší spektrum osobností, ze kterého by si mohli vybrat,“ řekl Pavel. Volba mezi Bidenem a Trumpem je podle něj pro mnoho Američanů zklamáním, k oběma kandidátům mají velké výhrady.

K možné návštěvě v sídle amerických prezidentů Pavel řekl, že není jeho cílem dostat se do Bílého domu. Jednání s americkým prezidentem by uvítal, v Bílém domě by to byla prestižní záležitost, ale místo ani formát schůzky nejsou podstatné, dodal.

„Zklamání. Nejenom pro mě, ale myslím si, že i pro mnoho Slováků,“ řekl Pavel jako větu, kterou se měl vyjádřit k Ficovi. Postoj slovenského premiéra k zahraničním tématům je jistou komplikací vzájemných vztahů, neznamená ale jejich přerušení, dodal český prezident ve zřejmé narážce na ruskou agresi na Ukrajině. Česká vláda ve středu oznámila pozastavení česko-slovenských mezivládních konzultací, Fico a česká opozice to kritizují. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) existují výrazné rozdíly mezi ČR a Slovenskem v názorech na klíčová zahraničněpolitická témata. Česká vláda považuje za problematické například setkání slovenského ministra zahraničí Juraje Blanára s ruským protějškem Sergejem Lavrovem.

  Policie nezahájí řízení proti autorům reportáže o okolnostech Hamáčkovy cesty do Moskvy

Vztahy mezi ČR a Slovenskem podle Pavla jsou a budou nadstandardní, jsou dány historicky a kulturně. „Budu vyvíjet veškeré úsilí, aby úroveň vztahů na úrovni prezidentů byla zachována,“ řekl prezident. Se slovenskou vládou je třeba hledat shodu tam, kde se nabízí, uvedl také. „Pokud (česká) vláda usoudí, že ta konzultační jednání v tuto dobu by nepřinesla efekt, pak je třeba to respektovat,“ zopakoval Pavel své dřívější vyjádření.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu, který stojí v čele vojenské operace v Pásmu Gazy následující po vpádu palestinského teroristického hnutí Hamás do Izraele, je podle Pavla příliš zapouzdřený v konzervativním vidění řešení situace na Blízkém východě. „Už nemá většinovou podporu ani ve své vlastní zemi,“ řekl český prezident k Netanjahuovi.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com