Expert: Rusové podcenili Ukrajince i psychologickou přípravu vojáků

Rusové podcenili nebo náležitě nedocenili při konfliktu na Ukrajině důležitost několika faktorů, například psychologickou přípravu vlastních vojáků či uvalené sankce. Radikálně podcenili odhodlání ukrajinského lidu bránit svoji vlast. ČTK to v rozhovoru řekl Zdeněk Petráš z Centra bezpečnostních a vojenskostrategických studií Univerzity obrany. Expert věří, že sankce budou mít na ruskou společnost demoralizující vliv a přinutí ruského prezidenta Vladimira Putina, aby ustoupil od svých záměrů. Ukrajinu napadlo Rusko minulý týden.

Petráš spatřuje v dosavadním konfliktu na straně Ruska několik strategických chyb. Podle něj Rusové radikálně podcenili odhodlání ukrajinského lidu bránit svoji vlast, a to v čele s prezidentem Volodymyrem Zelenským. „Pokud budeme brát v úvahu vojenskou strategii, tak to byl jeden ze zásadních momentů, se kterým vojenští plánovači na ruské straně nepočítali. Část strategie týkající se ducha vlastenectví, patriotismu a odhodlání bránit svoji vlast ruská strana radikálně podcenila, což se ukázalo pro dosavadní vývoj konfliktu jako nejdůležitější,“ uvedl Petráš.

Za zásadní v konfliktu považuje i jednotnost Evropské unie a NATO, zatímco dříve podle něj panovala názorová nejednotnost. „Možná překvapilo i samotné členské země Evropské unie, jakým jednotným způsobem vystupovaly a jak rychle a rázně dokázaly zareagovat,“ uvedl Petráš. Evropská unie na Rusko uvalila v několika vlnách sankce mířící především na ruskou ekonomiku, mají omezit Rusům přístup ke kapitálu.

„Podíváme-li se na konflikt z čistě vojenského hlediska, otázkou je, do jaké míry ruská strana hodlala použít nejmodernější zbraňové systémy. Panuje názor, že to zatím není vše, co by mohla použít k dosažení svého strategického záměru. Otázkou ale je, proč se tomu neděje. Není jasné, zda to byl záměr, nebo zda v tom hraje roli něco jiného,“ uvedl Petráš.

Míní, že zásadní roli v konfliktu hraje také logistické a materiální zabezpečení ruské armády. Podle některých zpráv Rusům místy dochází jídlo i pohonné hmoty, ale především není funkční systém zásobování této operace. Spekuluje se, že kvůli logistickým potížím stojí i obří konvoj směřující na hlavní město Ukrajiny Kyjev. „Zajistit přesun takového množství sil a techniky je v podstatě samostatnou operací vyžadující detailní organizaci. Nic na světě není dokonalé a těžko říct, jestli to bylo ze strany Ruska podceněno, nebo jestli došlo k nějakému opomenutí v rámci přípravy. Ale takhle přesun určitě probíhat neměl a je jen otázkou, zda je ruská strana připravena reagovat na vzniklé problémy. V logistickém zabezpečení má ruská armáda zjevný problém,“ uvedl Petráš.

  Do Česka dnes dorazí první část amerického vojenského konvoje

Další problém na straně ruské armády spatřuje v psychologické přípravě vojáků. „Podíváme-li se do historie, tak zahájení konfliktu vždy předcházela psychologická příprava, kdy je vojákovi v podstatě vtloukáno do hlavy, že se jede proti nepříteli, který musí být zničen, ať už je to třeba z důvodů politických, ideologických či náboženských. Zní to morbidně, ale voják musí být v takové situaci připraven fyzicky eliminovat nepřátelské síly. V případě tohoto konfliktu příslušníci ruské armády nejsou zjevně na takovou situaci připraveni. Vůbec nebyli připraveni na to, co je čeká na Ukrajině,“ uvedl expert.

Za strategickou chybu ruské armády označil i to, že se jí nepodařilo zcela potlačit ukrajinskou protivzdušnou obranu a komunikační a informační systémy. Obojí zůstává stále v činnosti. Ruské armádě navíc hrozí, že zabředne do boje v urbanizované zóně. „V tomto případě je to asi to nejhorší, do čeho se může v současné době ruská armáda dostat. V těchto případech je postup velice svízelný a těžký. Je to velice vyčerpávající situace a má to poměrně značný demoralizující vliv na útočníka. Obránce je v tomto případě vždy v lepší situaci,“ míní expert.

Petráš uvedl, že je optimistou a že rozhodující faktor v konfliktu sehrají sankce, které Evropská unie a mezinárodní společenství jako takové na Rusko uvalila. „Věřím, že budou mít poměrně demoralizující vliv na celou ruskou populaci, což se v konečném důsledku musí projevit i na vedení Ruské federace a na ruské vedení. Jsem pevně přesvědčen, že tohle bude ten rozhodující moment, který přinutí Putina a jeho administrativu, aby ustoupil od svých záměrů, které vedly k zahájení tohoto konfliktu,“ řekl ČTK Petráš.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com