Izrael podle Netanjahua chystá invazi do Rafáhu, ale přípravy budou trvat

Izrael se chystá na zahájení invaze do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, avšak přípravy nějakou dobu potrvají, uvedl dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Vysoce postavený představitel palestinského radikálního hnutí Hamás mezitím podle agentury Reuters prohlásil, že Izrael na poslední návrh Hamásu na příměří v Pásmu Gazy reagoval odmítavě.

Předseda izraelské vlády v prohlášení oznámil, že brzy schválí plány na evakuaci palestinských civilistů z míst bojů a že dal zelenou vojenským plánům pro operaci v Rafáhu. „Zatímco se připravujeme na vstup do Rafáhu, což bude nějakou dobu trvat, pokračujeme v činnosti vší silou,“ uvedl Netanjahu. „Pokračujeme v operacích v Chán Júnisu, v centrálních táborech, s cílem zlikvidovat a zajmout vysoké představitele Hamásu, jak jsme právě učinili v nemocnici Šífa, a zároveň zlikvidovat stovky teroristů,“ dodal. Izrael podle něj „dosáhne absolutního vítězství“.

Izrael kvůli avizované operaci v Rafáhu, kam se před boji v jiných částech Pásma Gazy uchýlil více než milion Palestinců, čelí rostoucímu mezinárodnímu tlaku. USA v této souvislosti Izrael vyzvaly, aby předložil jasné plány pro evakuaci nevinných palestinských uprchlíků. Již v neděli podle listu The Times of Israel (ToI) do Washingtonu zamíří izraelská delegace, aby věc projednala. Očekáván v hlavním městě USA je také izraelský ministr obrany Joav Galant.

Šéf americké diplomacie Antony Blinken je nyní v Saúdské Arábii, odkud ve čtvrtek zamíří do Egypta a v pátek do Izraele. Jednat s místními představiteli bude o vývoji války a možné dohodě o klidu zbraní a propuštění rukojmích.

Čelný představitel palestinského radikálního hnutí Hamás, proti kterému Izrael vede v Pásmu Gazy válku, však dnes podle agentury Reuters oznámil, že Izrael nepřijal nejnovější návrh Hamásu na příměří.

„V úterý večer nás naši bratři, zprostředkovatelé, informovali o stanovisku okupace k návrhu… je to obecně negativní odpověď a nereaguje na požadavky… Ve skutečnosti odvolává souhlasy, které dříve poskytla zprostředkovatelům,“ uvedl představitel Hamásu Usáma Hamdán na tiskové konferenci v Bejrútu. Podle něj izraelský premiér Netanjahu a jeho vláda nesou odpovědnost za to, že se nepodařilo vyjednat propuštění rukojmích výměnou za palestinské vězně a klid zbraní.

  EU potřebuje podle Södera azylovou reformu, Německo je na pokraji přetížení

Tento týden byla v Kataru obnovena jednání o příměří, avšak po týdnech vyjednávání se dosud nepodařilo dospět k dohodě mezi Izraelem a Hamásem. Washington doufá, že by taková dohoda pomohla zmírnit hlubokou humanitární krizi v Pásmu Gazy.

Izrael zahájil vojenskou ofenzivu v Pásmu Gazy s cílem Hamás zcela zničit po teroristickém útoku ze 7. října, kdy ozbrojenci Hamásu a jeho spojenců v izraelském pohraničí povraždili téměř 1200 lidí a dalších zhruba 250 osob zavlekli na palestinské území. Při prvním a dosud jediném klidu zbraní na konci listopadu byla propuštěna necelá polovina rukojmích. Podle dnešních údajů ministerstva zdravotnictví v Gaze, spravovaného Hamásem, zahynulo od začátku války v Pásmu Gazy nejméně 31.923 Palestinců.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com