Kyjev čelil mohutnému ruskému raketovému útoku. Zraněných je nejméně 13

Kyjev dnes v noci čelil mohutnému raketovému útoku, kdy na něj ruská armáda podle ukrajinských vzdušných sil vyslala 29 řízených střel a dvě balistické rakety Iskander a Kinžal. Útok podle posledních informací ukrajinských úřadů zranil nejméně 13 lidí, přestože všechny rakety se ukrajinské obraně podařilo podle ukrajinského letectva sestřelit. Trosky ale zasáhly mimo jiné obytný dům či areál školky a působily požáry. Jde o první větší podobný nálet na ukrajinskou metropoli za více než měsíc, uvedl šéf kyjevské vojenské správy Serhij Popko.

„Nepřítel po 44 dní dlouhé přestávce znovu vyslal střely na Kyjev,“ uvedl Popko. Rusko podle něj dnes v noci zaútočilo střelami s plochou dráhou letu Ch-101/Ch-555/Ch-55, vypuštěnými ze strategických bombardérů Tu-95MS, a balistickými raketami vypálenými z ruského území.

Mezi zraněnými je i jedno dítě, sdělila ukrajinská Státní služba pro mimořádné události. Výbuchy podle ní otřásly třemi čtvrtěmi Kyjeva, v několika domech vznikly požáry. Na 79 lidí lidí muselo být podle ní evakuováno. Na zasažených místech působí záchranáři a policisté, ale i psychologové, dodala služba. Na fotografiích zveřejněných kyjevskými úřady po dnešním útoku jsou vidět ohořelé domy a automobily.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil útok za teror a vyzval západní partnery k dodání dalších systémů protivzdušné obrany na Ukrajinu, včetně amerických systémů Patriot. „Tuhle ochranu nyní potřebujeme tady na Ukrajině. Od Kyjeva po Charkov, od Sum po Cherson a od Oděsy po Doněckou oblast. Je to dost dobře možné, pokud bude dostatek politické vůle,“ podtrhl Zelenskyj.

Americká velvyslankyně v Kyjevě Bridget Brinková dala útok do souvislosti se středeční schůzkou zahraničních bezpečnostních poradců v Kyjevě. Rusko už v minulosti opakovaně útočilo na ukrajinská města v době návštěv zahraničních představitelů.

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu varoval, že Rusko bude podnikat útoky na ukrajinskou civilní infrastrukturu v odpovědi na zesílení ostřelování ruského Belgorodu. Rusko nicméně na civilní objekty útočí od začátku plnohodnotné invaze v roce 2022, i když to nepřiznává.

  Ruský útok na Pokrovsk si vyžádal nejméně 11 mrtvých

Ukrajina před dnešním náletem pro celé území vyhlásila protiletecký poplach, píše ruskojazyčný server BBC. Ukrajinské letectvo v souvislosti s tím varovalo před starty ruských bombardérů Tu-95 a vysláním hypersonických střel Kinžal.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com