Americký ministr zahraničí Blinken bude v Izraeli jednat s Netanjahuem

Americký ministr zahraničí Antony Blinken dnes navštíví Izrael. Podle informací listu The Times of Israel (ToI) má na programu jednání s premiérem Benjaminem Netanjahuem a členy izraelského válečného kabinetu. Jedná se o Blinkenovu šestou návštěvu Blízkého východu od začátku války v Pásmu Gazy, kterou spustil teroristický útok palestinského hnutí Hamás na Izrael ze 7. října.

Do Izraele Blinken přiletí z Egypta, kde ve čtvrtek jednal s prezidentem Abdal Fattáhem Sísím a ministry zahraničí Egypta, Jordánska, Kataru, Spojených arabských emirátů a Saúdské Arábie o budoucnosti Pásma Gazy. Setkání se podle agentury AP zúčastnil také vysoce postavený představitel Organizace pro osvobození Palestiny (OOP).

Blinken a Sísí hovořili o současných jednáních, která by měla bezprostředně zajistit nejméně šestitýdenní příměří v Pásmu Gazy mezi Izraelem a Hamásem a propuštění všech zbývajících izraelských rukojmích. Kromě toho jednali o vyhlídkách na vytvoření nezávislého palestinského státu s bezpečnostními zárukami pro Izrael. Ve středu Blinken navštívil Saúdskou Arábii, kde jednal s korunním princem Muhammadem bin Salmánem.

Tento týden byly v Kataru obnoveny rozhovory o příměří, které by umožnilo propuštění 40 izraelských rukojmích výměnou za stovky Palestinců zadržovaných v izraelských věznicích. Trvalým bodem sváru však zůstává, že Hamás nemíní propustit rukojmí bez záruk o úplném ukončení války, zatímco Izrael hodlá jednat pouze o dočasném přerušení bojů.

Do Kataru se dnes podle Netanjahuovy kanceláře opět vypraví šéf izraelské tajné služby Mossad David Barnea, setká se se šéfem americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Williamem Burnsem a katarským premiérem Muhammadem bin Abdar Rahmánem Sáním. Barnea byl v Kataru krátce v pondělí, načež se vrátil zpět do Izraele, aby o vývoji jednání informoval válečný kabinet.

Začátkem příštího týdne je ve Washingtonu očekávána izraelská delegace a ministr obrany Joav Galant, pro kterého to bude první návštěva USA od začátku války.

  MOV pro návrat sportovců z Ruska a Běloruska, o OH rozhodne později

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com