Po ruském raketovém útoku v Kyjevě je devět zraněných

Devět lidí utrpělo zranění při dnešním ruském raketovém útoku na Kyjev. Informovala o tom ukrajinská Státní služba pro mimořádné situace (DSNS). Protivzdušná obrana sestřelila dvě balistické rakety, jejichž trosky se zřítily v centru města a dalších třech čtvrtích.

Poškozených je několik domů, mezi nimi třípodlažní budova s tělocvičnou. Zasažena byla také akademie výtvarného a užitého umění a designu, kde jsou poničené učebny, kongresový sál nebo výstavní prostory, píše server Ukrajinska pravda.

Podle americké velvyslankyně v Kyjevě Bridget Brinkové Rusko útočilo hypersonickými raketami. „Hlasité výbuchy v Kyjevě. Během posledních pěti dnů Rusko na suverénní zemi zaútočilo stovkami raket a dronů,“ napsala na sociální síti X. „Nemůžeme si dovolit ztrácet čas,“ dodala. Balík americké pomoci Ukrajině, která přes dva roky čelí ruské agresi, už několik měsíců vázne v Kongresu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval spojence k posílení protivzdušné obrany. „Znamená to bezpečnost našich měst a záchranu lidských životů. Všichni na světě, kdo si váží života a chrání ho, musí tento teror zastavit,“ uvedl Zelenskyj na telegramu. Podobně se vyjádřil i ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Rusko v posledních dnech výrazně zvýšilo intenzitu úderů proti Ukrajině, zasáhlo zejména energetickou infrastrukturu. K dnešnímu útoku na Kyjev se Moskva nevyjádřila.

Rusko útočilo na jih Ukrajiny, jsou ranění a poničená energetická infrastruktura

Jedenáct lidí v noci na dnešek utrpělo zranění v jihoukrajinském Mykolajivu poté, co obytný dům zasáhly úlomky z ruských útočných dronů sestřelených protivzdušnou obranou. Dnes o tom informovala ukrajinská média. V Oděské oblasti jsou poničené dvě elektrické stanice.

Ukrajinská armáda uvedla, že před dronovým útokem Rusové ze stroje taktického letectva nad Černým mořem vystřelili protiradiolokační střelu typu vzduch země Ch-31P s cílem zaměstnat ukrajinskou protivzdušnou obranu. O případných škodách, které raketa mohla způsobit, nejsou informace. Následně ruská armáda z oblasti Černého moře vypustila v několika vlnách útočné bezpilotní letouny. V Mykolajivské oblasti zaútočily na objekt energetické infrastruktury, který začal hořet. Nikomu se nic nestalo. V Mykolajivu úlomky sestřeleného dronu zasáhly dvoupodlažní obytný dům, kde rovněž vypukl požár. Jedenáct lidí utrpělo zranění, dva z nich skončili v nemocnici.

  Některá slovenská média čelí tlaku a kritice vládní koalice, sama o tom píší

„Nepřítel začal systematicky útočit na energetickou infrastrukturu ve městě (Mykolajivu). Situace je špatná. Útočí na civilní cíle,“ cituje šéfa oblastí správy Vitalije Kima agentura Reuters.

Podle telegramového kanálu RBK Ukrajina energetici museli po útocích na dvě elektrické stanice v Oděse a jinde v této oblasti omezit dodávky elektřiny, opatření se týká průmyslových podniků. V Oděse je narušený provoz městské hromadné dopravy, nevyjely tramvaje a trolejbusy. Elektrárenská společnost Ukrenerho uvedla, že „situace je náročná“.

Ukrajinské letectvo informovalo, že protivzdušná obrana při ruském útoku na Oděskou a Mykolajivskou oblast sestřelila osm z devíti ruských dronů.

V pátek Rusko podniklo proti ukrajinské energetické infrastruktuře nejrozsáhlejší útok od začátku invaze předloni v únoru. Ještě dnes jsou problémy s dodávkami proudu v části Záporožské oblasti poblíž frontové linie, řekl šéf regionu Ivan Fedorov. Týká se to podle něho asi 7500 lidí.

Naopak v Kryvém Rihu v Dněpropetrovské oblasti jsou ode dneška dodávky elektřiny znovu ve všech domácnostech, uvedla energetická společnost DTEK.

Kvůli ruským útokům na elektrickou infrastrukturu Ukrajina výrazně zvýšila dovoz elektřiny ze zahraničí a zastavila její vývoz.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com