Každý, kdo ví, co je ruská diplomatická škola, se teď začal obávat. Politici varovali před slovy Putina

Naprostý nesmysl, vyvrátil ve středu ruský prezident Vladimir Putin útok na Polsko, Česko a Pobaltí. Někteří politici ale v reakci na to na sociální síti upozornili, že Putinovým slovům se nedá věřit. Každý, kdo ví, co je ruská diplomatická škola, se teď začal obávat, rýpnul si například první místopředseda KDU-ČSL a místopředseda poslanecké sněmovny Jan Bartošek. Starosta Tetína na Jičínsku Matěj Hlavatý (STAN) pak připomněl, že Putin dříve vyvracel také útok na Ukrajinu.

„Jakmile začne Putin veřejně prohlašovat, že na Česko a Polsko nezaútočí, tak bychom se měli chystat na nejhorší. Pro připomínku, když cvičil u hranic s Ukrajinou, tak skončil cvičení tím, že napadl Ukrajinu,“ připomněl na sociálních sítích populární starosta Matěj Hlavatý.

„Každý, kdo ví, co je ruská diplomatická škola, se teď začal obávat,“ napsal v reakci na Putinova místopředseda poslanecké sněmovny Jan Bartošek.

„Putin prohlásil, že Rusko nezaútočí na Polsko, baltské státy ani na Česko. Umí si někdo představit, že by takto mluvil prezident jakékoliv jiné země? A být Slovákem nebo Maďarem, začal bych se ptát, kde soudruzi udělali chybu, když je nezmínil. To už je považuje za své?“ reagoval potom předseda zahraničního výboru sněmovny Marek Ženíšek (TOP 09).

Putin kritizoval rozšiřování NATO a o zemích na východním křídle aliance řekl, že „se zřejmě domnívají, že to všechno nějak odpovídá jejich národním zájmům, bojí se velkého Ruska“.

„Vůči těmto státům nemáme agresivní úmysly,“ uvedl Putin. „Takže to je naprostý nesmysl, možnost útoku na nějaké další země, na Polsko, Pobaltí, straší i Čechy. Prostě nesmysl, další způsob, jak oklamat své obyvatele a jak dostat z lidí další peníze, aby nesli břemeno na svých bedrech,“ řekl také v souvislosti s náklady na pomoc Ukrajině ze strany Západu. O válce na Ukrajině Putin prohlásil, že Rusko „jen chrání lidi na svých historických územích“.

  Slovanská epopej nepatří Praze, rozhodl soud

Zemím, které Ukrajině plánují dodat vojenské letouny F-16, Putin vzkázal, že Rusko tato letadla zničí, „stejně jako dnes ničíme tanky, obrněná vozidla a další vybavení včetně salvových raketometů“. Letouny budou pro ruskou armádu legitimním cílem, ať budou startovat z Ukrajiny, či z jiných zemí, řekl ruský vůdce.

Moskva před invazí na Ukrajinu také popírala, že by chystala vpád do sousední země. U hranic soustředila velké množství jednotek a tvrdila, že jde o cvičení nebo o zkoušky operačních schopností. Stejně tak před rokem 2014 Putin několikrát popřel anexi Krymu.

Zdroj: Forum24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com