Stanjura: Vláda by si s nepříznivým verdiktem ÚS k valorizaci penzí poradila

 Kdyby Ústavní soud (ÚS) vyhověl návrhu na zrušení zkrácené valorizace penzí, vláda by si s tím poradila. Našla by úspory, řekl v rozhovoru v CNN Prima News ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). ÚS oznámil, že nález k návrhu opozičního hnutí ANO vyhlásí 24. ledna.

Stanjura na dotaz, zda má detailní scénář pro případ, že by ÚS návrhu vyhověl, řekl, že nemá. „Ale pokud se to stane, tak si s tím poradíme,“ poznamenal. Připustil, že by výdaje nepokryla vládní rozpočtová rezerva a že by vláda musela najít úspory.

Návrh na zrušení zkrácené valorizace penzí podali poslanci ANO. Soud se jím zabýval minulý týden při veřejném jednání, prvním po pěti letech. Poslanci ANO se domnívají, že důchodci měli vzhledem k inflaci nárok na výraznější nárůst penzí. Vláda se ale rozhodla pro úspornější postup, poukazovala na dlouhodobé rozpočtové dopady.

Soud minulý týden vyslechl zástupce ANO i některé členy vlády, několik ekonomů, statistiků a státních úředníků. Dotazy soudců směřovaly nejčastěji k tomu, jaké informace a podklady o očekávané inflaci měla vláda od odborníků k dispozici během roku 2022, a zda tedy s předstihem věděla o nutnosti mimořádné valorizace penzí.

Růst cen v rozhodném období od července 2022 do ledna 2023 v domácnostech důchodců činil podle vyjádření vlády 11,5 procenta. Při použití standardního zákonného mechanismu, který se aktivuje při více než pětiprocentním růstu cen, by průměrný důchod vzrostl o 1770 korun, po novele to bylo 760 korun. Kdyby vláda nechala valorizaci podle standardního mechanismu, celkové rozpočtové náklady by v příštích dekádách mohly podle ministrů dosáhnout až 400 miliard korun.

ČTK

  Babiš se vypraví za prezidentem Zemanem do Lán na pravidelnou schůzku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com