„To neměli dopustit. Vše začali srovnávat se zemí.“ Analytik promluvil o obtížné situaci na frontě

Situace v ukrajinském městě Časiv Jar je v současné době složitá. Ruským silám se podle spoluzakladatele projektu DeepState a válečného analytika Romana Pogorilého podařilo vstoupit na okraj města a obsadit výšiny v jeho okolí. „To je špatné, to neměli dopustit,“ okomentoval situaci ve městě nedaleko Bachmutu. Časiv Jar se na počátku letošního roku stal klíčovým obranným uzlem na bachmutské obranné linii.

Dosažené pozice údajně dávají ruským silám „operační prostor pro další postup, řízení palby“, napsal analytik v komentáři pro web Obozrevatel. „Jakmile vidí v určité oblasti úspěch, stahují tam síly. Časiv Jar je ostřelován letectvem i dělostřelectvem. Vše začali srovnávat se zemí,“ dodal.

Těžké boje podle Pogorilého probíhají i v obci Ivanivske. Zatím ale není zcela obsazená a pod kontrolou ruských sil. „Naši vojáci tam bojují a snaží se zadržet tlak. Vstoupili na výšiny severně od Ivanivske, tam probíhají velmi těžké boje, protože nelze nechat nepřítele postupovat. Pokud postoupí dál na sever, získá palebnou kontrolu z výšin, respektive odřízne logistiku a naše uskupení bude ohroženo,“ uzavřel expert.

Podle ukrajinského generálního štábu ukrajinské jednotky odrazily za posledních 24 hodin čtyři ruské útoky v bachmutském směru.

Ve městě Časiv Jar před začátkem války žilo asi 13,5 tisíce obyvatel. Už na začátku března předpověděla britská rozvědka, že by se město mohlo stát po pádu Avdijivky hlavním terčem ruských sil. Tehdy podle ní ale nebylo pravděpodobné, že by Moskva měla kapacity k plošnému útoku na město.

Americký Institut pro studium války (ISW) v sobotu napsal, že ruské síly nedávno okrajově postoupily západně od Bachmutu, přičemž 29. března v oblasti pokračovaly poziční boje. Geolokační záběry zveřejněné 26. března naznačují, že ruské síly nedávno postoupily v oblasti Ivanivske. Poziční boje pokračovaly i západně od Bachmutu u Časiv Jaru a jihozápadně od Bachmutu u Kliščijivky a Andrijivky.

  Ukrajinský prezident Zelenskyj jednal ve Vatikánu s papežem Františkem

Mluvčí ukrajinské brigády operující ve směru na Bachmut podle ISW řekl, že ruské bezpilotní letouny a průzkumné FPV drony představují pro ukrajinské síly v oblasti značnou hrozbu a že je ruské síly používají ve větším počtu.

Zdroj: Forum24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com