Policie zatkla muže, který držel rukojmí v baru v nizozemském Ede

Několik hodin dnes držel dosud neidentifikovaný muž čtyři lidi jako rukojmí v nočním klubu v nizozemském městě Ede. Podle stanice BBC brzy ráno vešel do podniku s názvem Café Petticoat a hrozil, že se odpálí. Policie místo obklíčila a postupně informovala o propuštění čtyř rukojmích a také zatčení podezřelého. Ten byl podle dostupných informací ozbrojen noži, policisté zkoumají jeho batoh, zda obsahoval výbušniny.

„Poslední rukojmí byl právě propuštěn. Jeden člověk byl zatčen. V tuto chvíli nemůžeme poskytnout více informací,“ napsala asi tři čtvrtě hodiny po poledni na sociální síti X místní policie. Podle agentur AP a Reuters policisté zatkli jednoho z mužů, kteří vyšli z nočního podniku, kde se drama s rukojmími odehrávalo. Podezřelý vyšel z klubu, dal si ruce za hlavu a poklekl, pak ho policie spoutala, popsal reportér agentury Reuters z místa.

„Jsme mimořádně šťastní, že to skončilo tímto způsobem. Že oběti vyšly ven v pořádku a my jsme mohli zatknout podezřelého bez použití násilí,“ uvedla šéfka regionální prokuratury Marthyne Kunstová.

Úřady o podezřelém nesdělily téměř žádné informace kromě toho, že byl bezpečnostním složkám znám už dříve a byl odsouzen za ohrožující chování. Dnes byl ozbrojený noži a měl s sebou batoh, který se zkoumá, zda neobsahuje výbušniny, napsala AP. Podle starosty města Reného Verhulsta je podezřelý nizozemským občanem. Jeho motiv je nejasný. Nic ovšem nenasvědčuje tomu, že by šlo o terorismus, uvedla už v průběhu operace policie. Rukojmí byli podle dostupných informací pracovníci nočního klubu.

Policisté ráno evakuovali na 150 domů v okolí a požádali veřejnost, aby se místu vyhnula. „Zůstaňte uvnitř a nechoďte se dívat,“ napsala policie na síti X. Na místě podle agentur zasahovaly speciální policejní jednotky a byli tam i hasiči a záchranáři.

Dopoledne policie informovala o trojici propuštěných a upozornila, že incident pokračuje. Na videu z místa byli tehdy podle agentury AP vidět tři mladí lidé, jak po svém propuštění vycházejí z budovy s rukama nad hlavou. Starosta vyzval veřejnost, aby nesdílela videa, protože osvobození rukojmí „mají právo na klid a soukromí“, napsala BBC. Čtvrtý člověk podle AP vyšel na svobodu krátce před zatčením podezřelého.

  Rusko plně obnovilo letecké spoje s Prahou. Omezení ruší i pro Jižní Koreu a Dominikánskou republiku

Podle agentury AP je podnik Café Petticoat oblíbený bar a noční klub ve městě Ede, které se nachází asi 85 kilometrů jihovýchodně od Amsterodamu.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com