Spolupráce Číny a Německa může světu přinést více stability, řekl Si Scholzovi

Hlubší spolupráce Číny a Německa může světu přinést více stability a bezpečnosti, řekl dnes čínský prezident Si Ťin-pching na úvod setkání s německým kancléřem Olafem Scholzem v Pekingu. Scholz na síti X napsal, že chce s čínským prezidentem jednat o „spravedlivém míru“ na Ukrajině.

„Moje setkání s prezidentem Siem se zaměří také na to, jak můžeme více přispět ke spravedlivému míru na Ukrajině. Je dobře, že od mé poslední návštěvy Číny došlo k intenzivní výměně mezi našimi vládami. Máme mnoho společných témat,“ napsal Scholz, který dnes zakončí svou třídenní návštěvu Číny.

Prezident druhé největší ekonomiky světa zdůraznil, že je potřeba „vzájemný respekt“ a hledání společných témat. Stabilní spolupráce mezi velkými ekonomikami Německa a Číny může mít podle Sia „zásadní vliv nejen na celý euroasijský kontinent, ale i na celý svět“.

Kancléř řekl, že se na schůzce chce věnovat třem hlavním tématům: válce na Ukrajině, hospodářské spolupráci a ochraně klimatu. Opětovně odsoudil ruskou útočnou válku vedenou proti Ukrajině, což Peking nikdy neudělal. Na Čínu Scholz apeloval, aby přijala svůj díl odpovědnosti na ochraně klimatu.

Peking, který je nyní nejvýznamnějším ruským spojencem, kritizuje protiruské sankce a odmítá ruskou invazi na Ukrajinu odsoudit. Zároveň těží z nižších cen za ropu a plyn, které už Rusko nemůže prodávat do Evropy v dřívějším rozsahu.

Ještě před odletem z Číny by měl Scholz jednat s premiérem Li Čchiangem.

ČTK

  Pražští vodohospodáři nacvičovali zásah po útoku chemikáliemi na infrastrukturu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com