Podle Fialy lze do roka sehnat další milion kusů munice pro Ukrajinu

Díky české iniciativě na nákup munice pro Ukrajinu se již podařilo sehnat 500.000 kusů dělostřelecké munice a není důvod, proč by to do roka nemohl být další milion. V konzervativním americkém think tanku, Hudsonském institutu, to řekl český premiér Petr Fiala, který je na dvoudenní návštěvě USA.

Fiala v projevu, v němž hovořil mimo jiné o československé zkušenosti s komunismem, invazi vojsk Varšavské smlouvy v čele se sovětskou armádou v roce 1968, či důležitosti NATO, vyzdvihl dosavadní českou pomoc Ukrajině a představil posluchačům českou muniční iniciativu.

„Jsem rád, že v tuto chvíli se k naší iniciativě připojilo již asi dvacet zemí – od Kanady, Německa a Nizozemska až po Polsko. Díky nim můžeme nyní poskytnout 500.000 kusů dělostřelecké munice,“ uvedl český premiér. „Neexistuje žádný důvod, proč bychom v příštích 12 měsících nemohli dodat další milion kusů,“ doplnil.

Muniční iniciativu předseda české vlády popsal jako snahu zajistit nákup munice z třetích zemí, dokud ji nebudou dostatek vyrábět státy na Západě. „Máme know-how, kontakty a zkušenosti,“ poznamenal Fiala. Českou republiku premiér označil za schopného a spolehlivého spojence s vyvinutým obranným průmyslem a dobrými obchodními kontakty po celém světě. Připomenul také československé zbrojní dodávky mladému izraelskému státu v roce 1948.

Český prezident Petr Pavel dnes při návštěvě Zlínského kraje ocenil, že česká iniciativa na nákup munice pro Ukrajinu nabrala tempo. Minulý týden přitom řekl, že Česká republika už identifikovala přes milion kusů munice, které by bylo možné v mimounijních státech zakoupit pro zemi, která se už déle než dva roky brání ruské ozbrojené agresi.

Dvoudenní návštěvu Spojených států amerických zahájil Fiala v pondělí v sídle Ústřední zpravodajské služby (CIA), při které ho provázeli šéfové všech tří českých tajných služeb. Setkal se též s krajany a večer s americkým prezidentem Joem Bidenem. Dnes bude jednat také s představiteli Kongresu.

  Zelenskyj vyzval k sankcím, které Rusku zamezí v dovozu součástek pro rakety

Bez Spojených států nemůžeme řešit krize, kterým dnes čelíme, řekl Fiala

Bez Spojených států nemůžeme řešit krize, kterým čelíme dnes a které nás čekají v budoucnu, řekl premiér Fiala ve svém vystoupení v konzervativním americkém think tanku. V projevu šéf české vlády vzpomínal též na to, jak pro něj Západ v komunistickém Československu představoval naději a jak naději i dnes potřebuje Ruskem napadená Ukrajina.

V Hudsonském institutu Fiala podotkl, že když se USA začaly starat pouze o své problémy, mělo to historicky tragické dopady. Naopak právě americké odhodlání podle premiéra vedlo k tomu, že Západ vyhrál studenou válku, což „zachránilo svobodný svět“.

„Byly doby, kdy Amerika byla unavená ze své vůdčí role ve světě. Časy, kdy se Amerika starala především o své problémy. A důsledky byly tragické. Pro všechny,“ řekl premiér. „Bez Ameriky se nemůžeme vypořádat s krizemi, kterým čelíme dnes a kterým budeme čelit v budoucnu,“ dodal.

Předseda vlády značnou část svého projevu věnoval významu NATO a různým formám pomoci Ukrajině, která dále čelí ruské agresi. Vyzdvihl dosavadní americkou pomoc, popsal přijetí ukrajinských uprchlíků v ČR, českou pomoc s výcvikem ukrajinských vojáků, zbrojní pomoc i novou českou iniciativu na nákup munice pro Ukrajinu, do níž se zapojilo asi 20 zemí.

„Evropa, Spojené státy a celý demokratický svět čelí největším bezpečnostním hrozbám od druhé světové války,“ zdůraznil Fiala se zřejmým odkazem na ruskou invazi na Ukrajinu.

V úvodu projevu přitom premiér popsal československou zkušenost s komunismem a Sovětským svazem, kdy podle něj bylo slovo mír nadužíváno a vyprázdněno. „V roce 1968 jsme viděli skutečný význam sovětského míru. Jednoho rána se v našich ulicích objevily ruské tanky. Přijely, protože se vůdci v Moskvě domnívali, že chceme příliš mnoho svobody a plánujeme se vymanit z jejich kontroly,“ poznamenal.

  Raději nenapomínejte cestující bez roušek, varuje dopravní podnik řidiče

Západ tehdy podle Fialy stejně jako dnes pro občany nedemokratických států představoval naději. „Byl to maják ukazující cestu ke svobodě. Lidé za železnou oponou mohli vidět jeho světlo. A dával naději mně, mým přátelům a milionům lidí v bývalém východním bloku,“ řekl premiér. „Dnes je moje země hrdě přispívá ke stejnému světlu. Nyní svítí na východní Ukrajinu, Bělorusko nebo na místa jako Jihočínské moře,“ dodal.

Budoucnost Západu jako takového Fiala označil za budoucnost celého světa. „Najděme způsoby jak bránit naše hodnoty tváří v tvář dnešním hrozbám. Zajistěme jejich ochranu pro budoucí generace,“ řekl. „Lidé, kteří žijí ve strachu a nesvobodě, budou potřebovat majáky. Budou potřebovat vidět světlo naděje,“ uzavřel.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com