Asi sto lidí vidělo na Staroměstském náměstí scénku na podporu Ukrajiny

Zhruba stovka Pražanů a kolemjdoucích turistů dnes na Staroměstském náměstí v Praze viděla happening na podporu Ukrajiny. Organizátoři sehráli scénku o utlačování země Ruskem s doprovodem zvuků války. Cílem bylo upozornit na estonský plán, kdy podle organizátorů stačí ročně věnovat 0,25 procenta západního HDP pro obranu Ukrajiny. Akci pořádala iniciativa Občanský rozcestník. Ukrajina čelí ruské agresi od února 2022.

Pořadatelé sehráli scénku, kdy s vlajkami Ukrajiny a plachtou symbolizující ruskou agresi znázornili utlačování Ukrajiny Ruskem. Herci na sobě měli masky s písmenem Z, které se stalo symbolem ruské agrese na Ukrajině. Představení doprovázely zvuky války, jako třeba padání bomb. Scénku pozorovali i lidé z věže Staroměstské radnice.

Akce měla upozornit na estonský plán pro financování obrany Ukrajiny. Podle toho pro obranu Ukrajiny stačí ročně věnovat 0,25 procenta HDP západních zemí, což je podle iniciativy zvládnutelná investice. „Podstatou estonské strategie je, že nám stačí ročně věnovat 0,25 procenta západního HDP pro obranu Ukrajiny a Rusko tomu nebude stačit. Máme přístup na finanční trhy, jen samotná EU má osmkrát větší ekonomiku než Rusko. Je potřeba jen vytvořit koalici ochotných zemí a nakupovat všechno potřebné pro Ukrajinu – včetně techniky z USA. Plán podporuje Francie a další země, je ale nutné to urychlit,“ sdělil Ondřej Bednář ze spolku Občanské zázemí, pod který iniciativa Občanský rozcestník spadá.

Platforma Občanský rozcestník se podle údajů na webu zabývá hlavně podporou obrany Ukrajiny. Vytvořili ji lidé z iniciativ Společně to dáme, bývalí členové a dobrovolníci Milionu chvilek pro demokracii a z dalších iniciativ.

  Babiš jede do Slezska, bude v hutích i očkovacím centru

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com