Ursula von der Leyenová přicestuje v úterý 30. dubna do Prahy

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová přicestuje v úterý 30. dubna do Prahy. V rámci předvolební kampaně Evropské lidové strany, za kterou chce podruhé obhájit mandát v čele unijní exekutivy, se má setkat se zástupci českých stran, zejména s politiky z TOP09 a KDU-ČSL. ČTK to dnes sdělil zdroj z EPP. Program se stále ještě upřesňuje.

Šéfka EK na začátku března získala oficiální nominaci Evropské lidové strany pro kandidaturu na druhý mandát. Německou političku na stranickém kongresu v Rumunsku podpořilo 400 delegátů evropských lidovců, proti jich bylo 89. Priority a hlavní výzvy pro další pětileté období jsou válka na Ukrajině, krize v Pásmu Gazy, nestabilita na Blízkém východě a vzestup Číny, sdělila tehdy von der Leyenová účastníkům kongresu.

EPP je v současné době největší politickou skupinou v Evropském parlamentu. Z českých politických subjektů jsou jejími členy KDU-ČSL a TOP09 a hnutí STAN. V předvolebních průzkumech zatím EPP jasně vede a na místo šéfa Evropské komise je zpravidla navrhován kandidát z frakce, která ve volbách získá nejvíce hlasů. Podle expertů tedy existuje velká šance, že von der Leyenová bude moci ve funkci zůstat.

ČTK

  Zemřel výtvarník Pavel Reisenauer, známý svými kresbami pro Respekt

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com