Tuleja se vzdal nominace na ministra pro vědu a výzkum

Ekonom Pavel Tuleja (TOP 09) nakonec nebude příštím ministrem pro vědu, výzkum a inovace. Nominace se dnes vzdal v reakci na kritiku, že publikoval své práce v tzv. predátorských časopisech, které nesplňují vědecké standardy. Jeho krok ocenili představitelé koalice včetně premiéra Petra Fialy (ODS), pochybnosti by mohly vládu zatěžovat. Tulejovo jmenování bylo naplánované na pondělí, TOP 09 nyní místo toho hledá nového kandidáta, který dosavadní ministryni Helenu Langšádlovou nahradí. Prezident Petr Pavel sdělil, že vyčká na další návrh a bude dál postupovat v souladu s ústavou. Také podle zástupců vědecké a akademické komunity, které dnes ČTK oslovila, bylo rozhodnutí Tuleji vzdát se nominace na ministra správné.

Tuleja uvedl, že žádný člen vlády nesmí být zatížen pochybnostmi. „V posledních dnech vyšlo najevo několik mých selhání, kterých jsem si sice nebyl vědom, ale která nechci a nemohu relativizovat. Politická kultura v naší zemi je pro mě nesmírně důležitá a považuji za samozřejmé vyvodit z toho politickou odpovědnost. Žádný ministr nesmí být zatížen pochybnostmi o způsobilosti vykonávat svůj úřad,“ napsal.

Ministerský kandidát TOP 09 čelil kritice za to, že své vědecké práce publikoval v tzv. predátorských časopisech, někteří zástupci akademické obce navíc poukázali na podle nich nevalnou kvalitu jeho odborných prací v oboru ekonomie. Predátorské časopisy zveřejňují články bez ohledu na jejich kvalitu, akademické prostředí zaplavují texty, které nesplňují základní náležitosti odborných materiálů.

Fiala dopoledne ČTK řekl, že Tuleja musí vyjasnit všechny pochybnosti kolem své vědecké publikační činnosti. Jeho konečné rozhodnutí premiér přivítal s tím, že pochybnosti o etice vědecké práce by byly zatěžující. Odstoupení ocenila i předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Tuleja podle ní ukázal vysoké nároky na politickou odpovědnost, které jsou TOP 09 vlastní. O nové nominaci podle ní nyní TOP 09 intenzivně jedná a v dohledné době jméno oznámí.

  Černošický úřad nepřeruší řízení ke střetu zájmů, které vede s Babišem

Za odpovědný a rozumný označili Tulejův krok také další koaliční lídři, naopak opoziční ANO situaci považuje za marnost koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a samotné TOP 09. „Z pozice zbytečného ministra pro vědu odvolají vědecky nezkušeného člověka, aby tam nominovali vědecky nepřijatelného člověka. Nic nevystihuje marnost Spolu a TOP 09 víc jak toto,“ uvedl první místopředseda ANO Karel Havlíček.

Podle politologů proces výměny ministra pro vědu ukazuje, že se TOP 09 nachází ve špatné kondici. Neúspěch s Tulejou pro stranu znamená snížení reputace. Výměnu označili politologové za podivnou mimo jiné proto, že nebylo jasně vysvětleno, proč ve funkci skončila Langšádlová a nový kandidát pak nebyl dostatečně prověřený.

I podle zástupců vědecké a akademické komunity, které dnes ČTK oslovila, bylo rozhodnutí Tuleji vzdát se nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace správné. Například podle předsedy Učené společnosti Libora Grubhoffera byla zbytečná chyba TOP 09 trvat na rezignaci bývalé ministryně Langšádlové. „Vzhledem k tomu, co se zjistilo, tak by to nebylo dobré, aby stál v čele resortu vědy, pokud je tam pochybnost o té jeho publikační historii, a dokonce bych řekl, že závažná,“ řekl předseda Rady vysokých škol Tomáš Kašparovský. Připomněl, že Rada vysokých škol byla s prací Langšádlové spokojená a z jejich pohledu nebylo rozumné ji vyměnit.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com