V insolvenčním řízení s firmou Kovosvit MAS vyhlásil soud tříměsíční moratorium

Českobudějovický krajský soud dnes v insolvenčním řízení se strojírenskou společností Kovosvit MAS Machine Tools vyhlásil moratorium, potrvá tři měsíce. Vyplývá to z usnesení soudu zveřejněného v insolvenčním rejstříku. Firma, která přiznává závazky za více než miliardu korun, o vyhlášení moratoria požádala, aby získala čas na přípravu reorganizačního plánu. V době trvání moratoria se firma nemůže dostat do úpadku.

Společnost Kovosvit MAS Machine Tools ze Sezimova Ústí na Táborsku je v insolvenci od poloviny dubna. „Moratorium je účinné od okamžiku zveřejnění tohoto usnesení v insolvenčním rejstříku a trvá po dobu tří měsíců,“ píše se v usnesení soudu.

Soud uvedl, že návrh na moratorium byl podaný včas a obsahuje všechny potřebné skutečnosti. „V této souvislosti insolvenční soud konstatuje, že při vyhlášení moratoria podaný návrh věcně nezkoumá a moratorium vyhlásí, jsou-li splněny pouze formální náležitosti,“ uvedl soudce Miroslav Veselý. Poukázal také na to, že Kovosvit MAS předložil písemné prohlášení majoritního věřitele Kovosvit MAS Foundry, že s vyhlášením moratoria souhlasí.

O situaci ve firmě dnes jednali odboráři a zaměstnanci se zástupcem podniku Gergelym Vesszösem. Podle jejich dohody by většina z 220 zaměstnanců měla do poloviny května dostat dlužné výplaty za březen a poměrnou část platu by jim podnik měl vyplatit i za duben, kdy byli doma na takzvané překážce ze strany zaměstnavatele. Výsledky jednání ČTK sdělil mluvčí odborového svazu Kovo Jan Exner. Zaměstnanci, kteří zůstávají doma i v květnu, dostanou také jen část platu, a to 85 procent. To ale platí pouze do 7. května, kdy jednání budou pokračovat, dodal Exner. V jaké výši bude poměrná část za duben, neuvedl.

Společnost má ekonomické problémy delší dobu. Kovosvit MAS Machine Tools skončil v roce 2022 ve ztrátě po zdanění 167,2 milionu korun. O rok dříve měla firma ztrátu 134 milionů Kč. Druhá z hlavních společností koncernu Kovosvit, Kovosvit MAS Foundry, předloni vykázala zisk 1,1 milionu korun. Výsledky hospodaření z loňského roku společnost ještě nezveřejnila.

  České spořitelně klesl čistý zisk o 47,1 % na 4,6 mld. Kč

Do léta 2020 patřil Kovosvit MAS Machine Tools podnikateli Michalu Strnadovi, firmu za stovky milionů korun prodal ruskému investičnímu fondu Trust Union Fund. Nový vlastník převzal podnik i se závazky a úvěry za několik stovek milionů. Kvůli válce na Ukrajině přišla firma o všechny dodávky do Ruska, které tvořily asi desetinu všech zakázek. V polovině dubna rezignoval generální ředitel firmy Jan Kočvara, protože nesouhlasil s postupem majitelů společnosti v předchozích týdnech.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com