MF: Výdaje na uprchlickou krizi ke konci května činily 7,2 miliardy Kč

Stát, obce a kraje vydaly ke konci května na zvládání uprchlické krize v souvislosti s válkou na Ukrajině 7,2 miliardy korun. Z toho výdaje ze státního rozpočtu činily 6,1 miliardy korun, přičemž největší položkou byly sociální dávky. Za ně stát vyplatil čtyři miliardy korun. ČTK to sdělilo ministerstvo financí.

Úřad zároveň upozornil na to, že podle dat z počátku června bylo v Česku zaměstnáno zhruba 70.000 uprchlíků z Ukrajiny. Stát tak má v této souvislosti příjmy z daní a sociálního a zdravotního pojištění. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v pondělí uvedl, že nyní v ČR pracuje už skoro 77.000 Ukrajinců.

Na počátku dubna odhadl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), že celoroční náklady na zvládnutí migrace z Ukrajiny budou zhruba dvě miliardy eur, tedy přibližně 50 miliard korun.

Ministerstvo vnitra podle dnešních dat eviduje 380.212 víz dočasné ochrany, které Česká republika vydala uprchlíkům z Ukrajiny za zhruba čtyři měsíce trvání ruské invaze. Víza dočasné ochrany umožňují jejich majitelům pobývat v zemi až rok. Zároveň jim otevírají přístup k veřejnému zdravotnímu pojištění, vzdělání či na trh práce.

  Byty v největších městech ČR zdražily o více než desetinu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com