Koruna si polepšila o několik haléřů k euru i vůči dolaru

Koruna ve čtvrtek mírně zpevnila vůči dvojici hlavních světových měn. K euru si ve srovnání se středečním podvečerem polepšila o dva haléře na 24,71 Kč/EUR. K dolaru za stejnou dobu zpevnila o tři haléře na 22,74 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online kolem 17:00. Pražská burza odevzdala středeční zisky, nedařilo se akciím Komerční banky a ČEZ.

Česká koruna posiluje vůči jednotné evropské měně od začátku tohoto týdne. „Dnes atakovala hodnotu 24,64 CZK/EUR, kde byla naposledy 15. ledna tohoto roku,“ uvedl Jaroslav Tupý ze společnosti Purple Trading.

Koruna podle analytika posiluje kvůli očekávání pomalejšího snižování úrokové sazby, čímž by se stal její úrokový diferenciál proti euru opět zajímavým pro investory. Rovněž sílí v důsledku oslabování amerického dolaru, dodal Tupý.

Burzovní index PX ve čtvrtek oslabil o 0,43 procenta na 1556,65 bodu. Dolů ho stáhly hlavně akcie Komerční banky a energetické společnosti ČEZ, ale ve ztrátě skončila většina titulů. Vyplývá to z údajů burzovního webu.

„Obchodování se neslo bez významných makro či podnikových zpráv, při průměrných objemech,“ uvedl analytik Fio banky Martin Singer. Celkový objem obchodů na pražském trhu dnes dosáhl 436 milionů korun.

Více než třetina z toho připadla na cenné papíry Komerční banky. „Již v úvodních hodinách se začaly vzdalovat od cenové rezistence 800 Kč,“ podotkl Singer. Titul nakonec odepsal 1,32 procenta na 786 korun. Moneta Money Bank pak oslabila o 0,41 procenta na 96,50 Kč. Z bankovních titulů tak v zisku skončila jen Erste Bank. Byl ovšem velmi mírný, akcie vzrostly o 0,04 procenta na 1139 korun.

Cenné papíry ČEZ zlevnily o 0,7 procenta na 921 korun. V červeném skončila i tabáková společnost Philip Morris ČR či řetězec Pilulka. Ziskový den za sebou naopak má zbrojovka Colt CZ, stavitel solárních elektráren Photon Energy a metalurgická firma Gevorkyan.

  Ceny ropy klesají po třech týdnech růstu kvůli obavám z úrokových sazeb a omezení těžby ze strany OPEC+

Kurz české měny:

Předchozí závěr Čtvrtek kolem 17:00
Kč/EUR 24,73 24,71
Kč/USD 22,77 22,74

Zdroj: Patria Online

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com