Pavel na Hradě přijal Síkelu, z velké části se bavili o rozvoji jádra v ČR

Prezident Petr Pavel dnes na Pražském hradě přijal ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu (STAN). Velkou část hovoru věnovali budoucnosti jádra v České republice včetně tendru na stavbu nových jaderných bloků. Po schůzce to novinářům řekl ministr Síkela. Podle něho byly důležitým tématem, který spolu s prezidentem probírali, také další klíčové projekty pro budoucnost Česka, tedy například rozvoj polovodičů a zajištění dostatek expertů jak v této oblasti, tak i v jaderné energetice.

„Byl to velmi pozitivní rozhovor zaměřený primárně na ekonomickou budoucnost a energetickou bezpečnost naší země,“ uvedl Síkela. S prezidentem se podle něj dotkli i rozvoje malých modulárních reaktorů, odchodu od uhlí či zbavení se závislosti na ruské ropě a ruském plynu.

Pro rozvoj jádra a polovodičů v Česku je podle Síkely důležitý dostatek expertů. „Bavili jsme se o tom, co může ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci s ministerstvem školství a dalšími úřady udělat pro to, abychom měli ještě více expertů pro tyto oblasti,“ uvedl. Některé americké státy, které mají menší počet obyvatel než Česko, produkují, co se polovodičů týče, až desetkrát více absolventů, řekl Síkela. „Naším cílem je dostat se na ty světové standardy,“ doplnil.

Polostátní společnost ČEZ, která má tendr na stavbu nových jaderných bloků na starosti, obdržela na konci dubna od francouzské firmy EDF a korejské KHNP nabídky na stavbu až čtyř reaktorů. ČEZ nyní jednotlivé nabídky analyzuje a v červnu je předá vládě. Ta v létě vybere vítěze a zároveň by měla rozhodnout o počtu bloků, které by se měly v budoucnu v ČR stavět. Se spuštěním prvního z nich nyní stát počítá v Dukovanech v roce 2036. „My rozhodneme o preferovaném partnerovi, se kterým zahájíme jednání o smlouvě a dalších technických specifikacích,“ řekl dnes Síkela.

  Babiš ráno hovořil s Arenbergerem, musí podle něj vše do detailu vysvětlit

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com