Výborný: V regionech bude velký rozdíl ve výsledcích sklizně

V jednotlivých regionech Česka bude podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) velký rozdíl ve výsledcích sklizně. Celorepublikově je však letošní rok lepší než loňský. Výnos obilovin v průměru činí 6,18 tuny na hektar, což je o 2,6 procenta více než před rokem. Výborný to dnes řekl novinářům na Národních dožínkách při mezinárodním agrosalonu Země živitelka v Českých Budějovicích.

Podle ministra situaci opět nejvíce ovlivňovalo rozdílné počasí, které v republice v létě panovalo. „Když někde přišly prudké deště, tak to mělo na úrodu velký dopad. Obecně, jak jezdím mezi zemědělce, tak třeba v Polabí nebude ten výsledek úplně špatný. Naopak problémy jsou v některých částech Vysočiny a Jihomoravského kraje – zase to záleželo na tom, jestli zemědělci stačili posekat před tím, než začalo pršet,“ uvedl Výborný.

Zatímco prakticky celý červenec bylo sucho, na přelomu měsíce pak nastalo několikadenní období dešťů, které práce zbrzdilo. Podle Výborného však podobný trend v počasí bude zřejmě i v následujících letech. „Obávám se, že se nejedná o nějaký výkyv. Spíš je to věc, na kterou si budeme muset zvykat. Bohužel těm změnám klimatu neutečeme a budeme se tomu muset i v rámci zemědělství přizpůsobovat,“ řekl.

Letošní sklizeň podle dat Agrární komory ČR dosáhla 7,47 milionu tun základních obilovin, tedy pšenice, žita, ječmene, ovsa a triticale. Žně se oproti loňsku zpozdily, nyní jsou u konce, sklizeno je 99 procent ploch. Řepky se podle Agrární komory sklidilo 1,29 milionu tun. Výnos je zhruba stejný jako loni, dosáhl 3,4 tuny na hektar. Kukuřice zemědělci sklidili 574.883 tun, loni to bylo 637.391 tun, uvedla komora.

„Sklizeň obilovin a řepky u nás letos začala zhruba ve stejném období jako loni. Na začátku však byla v porovnání s předchozími ročníky o něco pomalejší. Kvůli silným dešťům v první polovině srpna sklizeň ještě více zpomalila a předpokládalo se, že se protáhne až do začátku září. Ale vzhledem k tropickým teplotám v druhé polovině tohoto měsíce nabraly žně velmi vysoké tempo a jsou téměř u konce,“ dodal Výborný.

  Červenec byl v Praze nejchladnější za posledních osm let

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com