Psychologické operace Kremlu selhaly: Ukrajina si udržela právní stabilitu

Putinovi se nedaří zasít neshody do ukrajinské společnosti.

Pokusy Ruska zdiskreditovat Volodymyra Zelenského jako prezidenta Ukrajiny nedosahují svého cíle. Ukrajinská ústava a legislativa mu umožňují rozšířit své pravomoci v rámci stanného práva a ukrajinská společnost i mezinárodní partneři podporují legálnost těchto opatření.

Informuje o tom portál „FREEDDOM„.

„Ruská propaganda se usilovně snaží téma údajné nelegitimity Zelenského obrátit ve snaze zasít rozkol v ukrajinské společnosti a vyvolat pochybnosti mezi ukrajinskými partnery. Volodymyr Zelenskyj však zůstává legitimním prezidentem Ukrajiny i po 20. květnu, dni své inaugurace. Již dříve to potvrdila Ústřední volební komise, která se opírá o ukrajinskou ústavu a zákony,“ uvedl list.

Hlavním úkolem ruských vojenských operací je demoralizovat Ukrajince a potlačit jejich odpor. To ostatně ruská armáda na bojišti nedokáže.

Pokusy Ruska zasít zmatek mezi ukrajinské občany a západní partnery jsou zbytečné,“ domnívají se odborníci. Koneckonců, všechny kroky ukrajinských orgánů jsou legální, na rozdíl od Ruska, kde je ústava přepisována podle libovůle kremelského diktátora, aby zrušila podmínky jeho prezidentství,“ uvádí publikace.

Legitimita ukrajinského prezidenta je určena článkem 108 ústavy. „Svoboda“ cituje The Economist, podle něhož byla ukrajinská ústava „vypracována s ohledem na možnou ruskou invazi a poslanci, kteří byli součástí ústavní komise, byli disidenti zocelení sovětským gulagem. Uvědomovali si, že Rusko na Ukrajinu zaútočí“. Poznamenává se, že dnes v ukrajinské společnosti panuje shoda ohledně legálnosti Zelenského prezidentství a „ukrajinský lid chápe, že volba prezidenta Ukrajiny by se měla konat až po ukončení ruské agrese“.

„FREEDDOM“ připomíná, že dříve předseda Nejvyšší rady Ruslan Štefančuk rovněž vysvětlil, že ukrajinská ústava nezakazuje konání voleb během války. Zároveň je tento zákaz obsažen právě v zákoně „O právním režimu válečného stavu“.

  Ukrajinská pravoslavná církev vyhlásila nezávislost na Moskevském patriarchátu

Kromě toho čl. 11 odst. 4 Ústavy stanoví, že: „Pravomoci prezidenta Ukrajiny stanovené Ústavou Ukrajiny nemohou být omezeny za válečného stavu.“

„O legitimitě ukrajinských orgánů a západních spojenců není pochyb. Zatímco současná ruská vláda prostě legitimní není – zdůrazňují experti. Vždyť všechny volby od roku 2018 v Rusku proběhly s ohledem na nezákonné hlasování na dočasně okupovaných územích Ukrajiny,“ – píše vydání.

Podle politologů je legitimita Vladimira Zelenského založena nejen na právních pozicích, ale také na podpoře ukrajinských občanů.

„Dnes zůstává hlavním úkolem prezidenta obrana ukrajinských území, zejména na pozadí ruské ofenzívy v Charkovské oblasti a možné hrozby ze Sumské oblasti,“ uvádí „FREEDDOM“.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com