Jedná Kongres, přes námitky má potvrdit Bidena prezidentem USA

irozhlas.cz

Ve Washingtonu začalo společné zasedání obou komor Kongresu, jehož úkolem je potvrdit výsledky listopadových prezidentských voleb. V těch podle hlasování sboru volitelů zvítězil demokrat Joe Biden. Ačkoliv je za normálních okolností zasedání formalitou, někteří republikánští zákonodárci proces napadají na naléhání odstupujícího prezidenta Donalda Trumpa, který odmítá uznat svou porážku s odkazem na nepodložená tvrzení o volebních podvodech. První námitku vznesli hned u třetího projednávaného státu, kterým je Arizona.

Na schůzi se sčítají hlasy volitelů z jednotlivých států. Od poloviny prosince je přitom známé, že v celkovém součtu zvítězil Biden nad Trumpem poměrem 306 ku 232 hlasům.

Republikáni tak mohou svou opozicí podle expertů celý proces maximálně zdržet. Po námitce se totiž obě komory odeberou do svých jednacích sálů a musí o věci nanejvýš dvě hodiny debatovat. Stížnost, jež by v případě schválení vedla k vyřazení hlasů volitelů z daného státu, však musí potvrdit obě komory Kongresu, přičemž Sněmovnu reprezentantů ovládají demokraté.

Trump proto v posledních dnech naléhá na svého viceprezidenta Mikea Pence, aby po sečtení všech hlasů odmítl vyhlásit příštího prezidenta, což je role, kterou mu ukládá ústava.

Pence však dnes v prohlášení krátce před začátkem společné schůze uvedl, že nemá pravomoc jednostranně rozhodnout o tom, jaké výsledky by se měly ve finálním součtu ponechat, a jaké vyřadit.

Pence následně začal otevírat obálky s výsledkem hlasování sboru volitelů z jednotlivých států. Po bezproblémovém započtení hlasů z Alabamy a Aljašky, kde vyhrál Trump, však republikáni hned u Arizony podali námitku a obě komory o ní na oddělených jednáních zahájily debatu.

Podobný postup lze očekávat rovněž u řady dalších států, kde Trump převládl v roce 2016, ale loni tam prohrál. Právě tam podle jeho tvrzení, pro něž nepředložil pádné důkazy, docházelo k podvodům.

  Zatím se nepodařilo vyřešit všechny otázky okolo ukrajinského obilí, řekl Putin

Nový americký prezident má 20. ledna složit přísahu a ujmout se tak úřadu. Trump dnes před svými příznivci ve Washingtonu zopakoval, že výsledky voleb, které mu prý byly ukradeny, „nikdy neuzná“.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com