Pražská burza rostla, koruna oslabila k euru i dolaru

Pražská burza dnes smazala úterní mírné ztráty, index PX posílil o 0,46 procenta na 1574,12 bodu. Na začátku tohoto týdne se index znovu dostal na nejsilnější hodnotu od června 2008 a dnešním závěrem burza své téměř šestnáctileté maximum dál vylepšila. Nahoru ji dnes táhly akcie Komerční banky, Monety a energetické společnosti ČEZ, naopak emise Erste skončily ve ztrátě. Vyplývá to z údajů na webu burzy. Koruna dnes oslabila k euru i dolaru.

Akcie Monety posílily o 1,87 procenta na 98,30 korun, Komerční banka si připsala 0,51 procenta na 783 Kč a cenné papíry ČEZ zdražily o 0,27 procenta na 930 Kč. Rostly také emise pojišťovny VIG, a to o 0,65 procenta na 779 Kč. V plusu skončila rovněž Kofola, která připsala 1,06 procenta na 287 korun.

Akcie Erste oslabily o 0,17 procenta na 1167 Kč. Slabší než v úterý vpodvečer skončily také emise metalurgické firmy Gevorkyan, které odepsaly 1,56 procenta na 252 korun. V červených číslech uzavřel i stavitel solárních elektráren Photon Energy a výrobce dronů Primoco UAV. Cenné papíry zbrojovky Colt, která ve čtvrtek zveřejní výsledky za první čtvrtletí, dnes ukončily den beze změny na hodnotě 679 korun.

Koruna dnes oslabila k oběma hlavním světovým měnám. Vůči euru si oproti úternímu závěru pohoršila o pět haléřů na 24,74 Kč/EUR, k dolaru ztratila devět haléřů a v 17:00 se obchodovala v kurzu 22,83 Kč/USD.

Vůči jednotné evropské měně posilovala koruna celý minulý týden. Tento týden je vývoj střídavý. V pondělí koruna k euru oslabila, naopak v úterý opět posílila.

„Korunu drží na silných hodnotách očekávání investorů, kteří sázejí na úrokový diferenciál koruny proti euru, který by se měl snižovat výrazně pomaleji, než se původně předpokládalo,“ uvedl analytik Purple Trading Jaroslav Tupý. Připomněl, že další jednání bankovní rady České národní banky (ČNB), které se bude týkat úrokových sazeb, bude až na konci června. „Předcházet mu ale bude měnověpolitické zasedání amerického Fedu 12. června a zasedání Evropské centrální banky, které se bude konat 6. června. (…) Úprava úrokových sazeb americkým FEDem v USA i Evropskou centrální bankou v eurozóně může mít vliv na velikost a tím i atraktivitu úrokového diferenciálu koruny vůči oběma měnám, tj. euru i americkému dolaru,“ doplnil.

  EU se dohodla na zpřísnění fungování trhu s emisními povolenkami

Kurz české měny:

Předchozí závěr Dnes kolem 17:00
Kč/EUR 24,69 24,74
Kč/USD 22,74 22,83

Zdroj: Patria Online

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com