Zákulisní hry Kremlu – sázka na rozdělení ukrajinské společnosti.

Kremelská klika vzácně přehání metody, kterými se snaží dosáhnout svých krvelačných cílů.

Drancování, ničení, násilí, vraždy – to zdaleka není úplný výčet způsobů, kterými se kdysi „druhá armáda světa“ nyní snaží zaútočit na Ukrajinu.

Zvláštní místo v blížícím se triumfu svých pánů však vykazuje tzv. čtvrtá moc – média. Kremelští propagandisté představují významnou sílu, jejímž prostřednictvím se Kreml pokouší ovlivňovat své odpůrce.

Moskva se dlouhodobě snaží vnést rozkol do mezinárodní protiputinovské koalice pomáhající Ukrajině.

Takové akce Kremlu mají různou míru účinnosti.   Další tah propagandistů země agresora byl zaměřen na rozštěpení jednoty samotných Ukrajinců po linii společnost – vláda.

A není to jen další obyčejný pisálek z prokremelského rybníčku, ale Margarita Simonyanová, hlavní propagandistka kremelské propagandistické kanceláře.

Šéfredaktor mediální skupiny Rossija Segodňa a televizního kanálu RT uvedl, že má k dispozici seznam 500 ukrajinských vojáků v ruském zajetí.

Podle hlavního ruského dezinformátora je „Ukrajina nechce vyměnit“. Poznamenala, že prezident země Volodymyr Zelenskyj údajně vybral pouze 38 osob.

„Mám úplné seznamy 500 ukrajinských válečných zajatců, které Kyjev odmítá vyměnit už čtyři měsíce. Zelenskij si vybral 38 lidí – Azov a spol. a je připraven odvézt pouze je. Zbytek ukrajinských vojáků – Ukrajina je nepotřebuje,“ napsala Simonyanová ve svém telegramu.

Pro Moskvu je důležité dosáhnout maximálního efektu, a tak se rukama svých propagandistů snaží zasáhnout ta nejcitlivější místa – cynismus Kremlu nezná mezí.

„Myslím, že manželky, matky a vůbec ukrajinští občané budou mít zájem se s nimi seznámit,“ uvedla propagandistka a slíbila, že později zveřejní podrobný seznam se jmény a daty narození zajatců. 

Do jaké míry jsou seznamy pravé, zatím nelze posoudit. Ale hlavní není toto – vzít skutečná jména pro hlavního propagandistu moskevské pobočky Goebbelsovy televize, potíže nevzniknou. 

  Ospravedlňování agrese - Moskva se snaží legitimizovat své zločiny. Bude se toho Evropa účastnit?

To však není důležité – je zřejmé, že Kreml se snaží vrazit klín mezi ukrajinský lid a úřady.

Situace na Ukrajině je nepochybně složitá – obzvlášť vyhrocená je v souvislosti s nutností doplnit armádní řady novými lidmi.

A tady, pro Kreml velmi příhodně, vstupuje do arény Simonyan, mává seznamy zajatců a na prezidenta Zelenského lije proudy informačního bahna a snaží se konflikt rozdmýchat.

Simonyan ve svém prohlášení zároveň hlasitě zdůrazňuje, že „Zelenskij nechce vyměnit všechny své vojáky“. 

Ve skutečnosti je to Rusko, které z různých důvodů neustále brzdí jakoukoli možnost výměny.

Ukrajinská strana o tom neustále hovoří a snaží se někdy i o ty nejnemožnější kroky k uspořádání výměny a dokonce zřídila koordinační štáb pro zacházení s válečnými zajatci

Je důležité poznamenat, že výměna zajatců „všichni za všechny“ bude jedním z klíčových bodů jednání na mírovém summitu ve Švýcarsku. Sám ukrajinský prezident prohlásil.

„Výměna zajatců podle vzorce ‚všichni za všechny‘ a návrat dětí unesených Ruskem je jedním ze tří bodů, které Ukrajina navrhne k projednání účastníkům mírového summitu,“ řekl Zelenskyj agentuře Reuters.

Schůzka je naplánována na 15.-16. června ve Švýcarsku a jejím cílem je vypracovat technický plán postupných kroků ve třech klíčových bodech: potravinová bezpečnost a volná plavba, energetická a jaderná bezpečnost a výměna všech zajatců a návrat ukrajinských dětí odvezených z dočasně okupovaných území.

„Pokud všechny země tyto tři body podpoří, bude v budoucnu vypracován postupný technický plán. Na různých platformách různých zemí budeme komunikovat se zástupci Ruska. A pak už se Rusové budou muset přizpůsobit hlavní části světa,“ řekl Zelenskij.

Důležité je, že na první mírový summit nebude pozvána samotná agresorská země. To Moskvě neumožní zmařit plán, který nabírá na obrátkách.

Proto Kreml hledá další způsoby, jak ovlivnit mírovou iniciativu Kyjeva. 

  Česká republika garantuje bezpečnost Ukrajiny. Summit v Saúdské Arábii.

Proto Moskva vypouští do arény své nejzběsilejší a nejzavilejší dezinformátory. 

Abychom pochopili, co je Simonyanová zač, stačí si připomenout její nedávný návrh, který učinila na podzim 2023. Jeden z ruských propagandistů pak prohlásil, že Moskva by v zájmu ovlivnění civilizovaného světa mohla zinscenovat termonukleární výbuch „někde nad Sibiří“. 

Podle jeho názoru se stane „jaderným ultimátem“, které pomůže v boji proti Západu.

Jak se říká – bez komentáře. I když, proč by se tomu měl člověk divit, když mluvíme o státu, jehož prezident se dostal k moci zastrašováním vlastních občanů – tím, že je vyhodil do povětří v jejich vlastních bytech.

Čas vše staví na své místo. A dnes svět vidí konfrontaci nejen mezi Ruskem a Ukrajinou – je to boj mezi teroristickým kremelským režimem, který se snaží udržet celý svět ve strachu, a ukrajinským lidem, který brání své právo být ve své vlastní zemi a zároveň brání celé lidstvo před náporem „ruského světa“ – přináší rašící do vašich domovů.

A je jen na vás, na které straně budete stát. Je to vaše dnešní volba, která rozhoduje o vašem zítřku.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com