Babišovy „hotely a restaurace“ dostaly na dotacích za covid téměř 44 milionů

seznamzpravy.cz

Společnost Imoba, pod niž patří mimo jiné farma Čapí hnízdo či Sokolovna Průhonice, obdržela nejvíc peněz z programu Antivirus, další dotace šly z kompenzačních programů Ministerstva průmyslu a také Ministerstva pro místní rozvoj.

Z dotací, které během pandemie posílal stát majitelům provozoven uzavřených či omezených kvůli covidu, získala nezanedbatelnou částku i akciová společnost Imoba ze svěřenských fondů bývalého premiéra a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše.

Ze zjištění Seznam Zpráv vyplývá, že uvedená firma, pod niž spadají všechny Babišovy provozovny z oblasti gastronomických či ubytovacích služeb včetně známé farmy Čapí hnízdo či Sokolovny Průhonice, přijala během dvou let finanční podporu v celkovém objemu téměř 44 milionů korun.

Do společnosti, která měla v posledních letech v součtu kolem dvou stovek zaměstnanců, šly peníze z několika programů, které na základě usnesení vlády otevřela v letech 2020 a 2021 Ministerstva průmyslu a obchodu, Ministerstvo pro místní rozvoj a Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Nejvíce přišlo za covid Imobě z programu na podporu zaměstnanosti Antivirus, a to bezmála 30 milionů korun. Z toho 6,4 milionu v roce 2020 a 23,3 milionu loňský rok.

„Upozorňujeme ale, že se nemusí jednat o definitivní částky s ohledem na možné kontroly, které v některých případech mohou vést k povinnosti část těchto příjmů vrátit,“ doplnila mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí Eva Davidová.

Ve čtvrté stovce ze 64 tisíc

Z Ministerstva pro místní rozvoj šly do Imoby během dvou let přes dva miliony korun, a to ze dvou navazujících programů určených na podporu hromadných ubytovacích zařízení.

Z resortu průmyslu a obchodu dostala Babišova firma skrze dva kompenzační programy přes 12 milionů korun. Větší část – 8,7 milionu – z programu COVID-2021 (v rámci tohoto programu stát „postiženým“ firmám vyplácel 500 korun na den za každého zaměstnance).

Jak na doplňující dotaz Seznam Zpráv uvedl mluvčí ministerstva Vojtěch Srnka, na pomyslném vnitroresortním žebříčku příjemců covidových dotací je IMOBA na 349. místě (z celkem téměř 64 tisíc podpořených subjektů).

  Náměstek: ČR patří mezi pět největších dodavatelů zbraní na Ukrajinu

Zpětná kontrola nutná

Covidové dotace pro Babišovy restaurační a hotelové provozy znovu vyvolávají otázky ohledně možného konfliktu zájmů někdejšího předsedy vlády, byť v tomto případě šlo o plošné podpory nárokového charakteru.

„Jednalo se o nepřehlednou situaci, kdy stát bez pořádných pravidel a kontroly rozdával peníze napravo nalevo, takže nepředpokládáme, že by při takto plošné podpoře docházelo k aktivnímu zneužívání střetu zájmů Andrejem Babišem. Zákon o střetu zájmů ale striktně říká, že žádná dotace poskytovaná podle rozpočtových pravidel nesmí být poskytnuta firmám ovládaným členem vlády,“ upozorňuje právník z protikorupční organizace Transparency International Jan Dupák.

Právě tato nevládní organizace se střety zájmů dnes už bývalého předsedy vlády dlouhodobě zabývá. Podle Dupákova názoru by nové vedení Ministerstva průmyslu a obchodu, i dalších resortů, kterých se to týká, teď mělo dřívější rozhodnutí o poskytnutí dotací zpětně zkontrolovat. A v případě pochybností podle něj připadá v úvahu zahájení přezkumného řízení.

Seznam Zprávy chtěly od firmy Imoba vědět, jak moc byla uzavřením či omezením ekonomiky fakticky postižena, jaký propad tržeb zaznamenala a jak peníze z covidových dotací využila.

„Prostředky z podpůrných programů jsme využili v souladu se zákonem,“ reagoval stroze mluvčí firmy Pavel Heřmanský.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com