V íránském Mašhadu byl pohřben prezident Raísí, zahynul při havárii vrtulníku

V nejposvátnějším místě šíitských muslimů v Íránu ve městě Mašhad byl pohřben prezident Ebráhím Raísí, který zahynul v neděli spolu ministrem zahraničí Hosejnem Amírabdolláhjánem a dalšími šesti lidmi při havárii vrtulníku na severu Íránu. Informuje o tom agentura AP, podle níž jde o poslední projev úcty vůči chráněnci nejvyššího íránského duchovního vůdce, ajatolláha Alího Chameneího, a současně snahu režimu upevnit teokratickou vládu v zemi. O Raísím se hovořilo jako o možném nástupci 85letého Chameneího.

Uložením prezidentova těla ve svatyni imáma Rezy v Mašhadu, kde je pohřben osmý imám šíitského islámu, vyvrcholila několikadenní série smutečních procesí, která se konala napříč celou zemí od Tabrízu na severozápadě přes posvátný Kom a hlavní město Teherán až po Raísího rodný Bírdžand na východě. Oblast Mašhadu, druhého nejlidnatějšího města v Íránu, které leží 750 kilometrů východně od Teheránu, je již dlouho spojována s šíitskými poutěmi a podle tradice je imámova svatyně místem, kde se lidem uleví od smutku a hříchu.

Raísí, jemuž bylo 63 let, je prvním vysokým vládním představitelem od islámské revoluce z roku 1979, který byl v této svatyni pohřben. Sám kdysi na svatyni a s ní spojenou dobročinnou nadaci, jejíž hodnota se odhaduje na desítky miliard dolarů, osobně dohlížel, píše AP.

V Mašhadu se před samotným pohřbem shromáždily statisíce lidí, mnozí v oděni v černém a bijící se do prsou a hlav na znamení smutku, jak je při šíitských obřadech běžné, popisuje AP. Truchlící k rakvi s prezidentem naložené na nákladním voze vztahovali ruce a házeli k ní šátky a další předměty na znamení požehnání.

Raísího smrt přichází v politicky citlivém okamžiku pro Írán, a to jak doma, tak v zahraničí. Čelní íránští představitelé se během smutečních obřadů setkali i se zástupci spřátelených ozbrojených skupin, které Írán v regionu podporuje v boji proti společnému nepříteli, Izraeli, včetně šéfa Hamásu Ismáíla Haníji. Izrael vede proti Hamásu válku v Pásmu Gazy v odvetě za teroristický útok ze 7. října.

  Ministři budou jednat o Ukrajině a připomenou si 75. výročí založení NATO

Datum předčasných prezidentských voleb bylo stanoveno na 28. června, jejich přípravou byl pověřen prozatímní prezident Mohammad Mochbar. Žádná významná politická osobnost zatím kandidaturu neoznámila.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com